Overlastgevers aangehouden in onrustige wijk Zaandam

Gepubliceerd op 13 september 2016 om 09:53

De politie heeft gisteravond vier overlastgevers aangehouden in de Zaandamse wijk Poelenburg, waar probleemjongeren al dagen voor overlast zorgen. Waarvoor de vier precies zijn aangehouden, wist een woordvoerster van de politie vannacht niet te zeggen.

Naamloos2-416.pngSinds gisteren geldt er een samenscholingsverbod in Poelenburg. De politie handhaaft daar ook op met extra agenten. Mensen die geen identificatiebewijs bij zich hebben, kunnen worden aangehouden, waarschuwt de woordvoerster.

Mishandeling

Vanochtend werd al een 17-jarige jongen aangehouden voor de mishandeling van een 33-jarige Amsterdammer. Het slachtoffer meldde zich bij de politie nadat hij beelden op YouTube van zichzelf had gezien. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. Afgelopen weekeinde werd bovendien een hakenkruis op de muur van de plaatselijke supermarkt gekalkt, op de plaats waar de jongeren altijd samenklitten.

Het zijn voorbeelden van incidenten in de Zaandamse wijk waar straatjongeren de buurt terroriseren, vooral rond de supermarkt aan de E. Heimansstraat is het regelmatig foute boel. De hangjongeren filmen hun gedragingen en zetten de beelden op internet. Een van hen is Ismail Ilgün. Ruim 50.000 internetters zijn geabonneerd op zijn vlogs.

Zijn laatste bijdrage van zondag werd 167.000 keer bekeken, maar dat is nog niet de helft van de aantallen van vorige week. Ilgün noemt de kritiek van onder anderen premier Rutte ('Dit is tuig van de richel') 'negatieve shit'.

Overlast

Sinds Ilgün eind juli begon met het online zetten van filmpjes, is de groep overlastgevers in Poelenburg een stuk groter geworden. "We hebben hier al heel lang overlast. Maar er zijn nu opeens ook heel veel jongere kinderen verschenen", zegt secretaris Gertjan Welgemoed van de klankbordgroep Poelenburg.

Overigens hebben de bewoners een dubbel gevoel over de gebeurtenissen van de afgelopen week. "Het probleem staat nadrukkelijker op de kaart dan ooit", zegt Welgemoed. "Dat is positief. Maar buiten dat de groep overlastveroorzakers groeit, vind ik ook dat die vlogger veel te veel 'moments of fame' heeft gehad. En dat sterkt de jongens om hem heen in hun gedrag."

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.