Bijna helft kindermisbruikers ontloopt gevangenisstraf

Gepubliceerd op 14 september 2016 om 09:09

Van de volwassenen die een kind seksueel hebben misbruikt, krijgt bijna de helft (43 procent) geen gevangenisstraf. Slechts een op de vijf daders krijgt een vrijheidsstraf van meer dan een jaar, terwijl de wet er maximumstraffen op stelt van zes jaar tot zestien jaar.

Naamloos2-449.png

Dat zegt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Voor het rapport 'Ontucht voor de rechter II' analyseerde de rapporteur 182 kindermisbruikvonnissen uit 2012 en 2013.

Beroepsverbod

Uit het onderzoek blijkt ook dat er maar weinig kindermisbruikers zijn die van de rechter een beroepsverbod opgelegd krijgen. Dat terwijl tien procent van de kinderen wordt misbruikt door een dader die met kinderen werkte als docent, sportcoach, gastouder of oppas.

Vaak geeft de rechter geen beroepsverbod omdat de dader het 'verwerpelijke van zijn gedrag inziet', al een ander beroep heeft gevonden, of 'geen pedoseksuele gevoelens heeft'. Dat zegt volgens Dettmeijer echter niets over het risico van herhaling.

Opmerkelijk

Dettmeijer signaleert tenslotte dat bepaalde factoren die de wetgever van belang vindt bij de rechter juist geen rol spelen bij het bepalen van de strafmaat. Zo mag de straf met een derde worden verhoogd als het kind wordt misbruikt door een ouder, of door iemand anders aan wiens zorg een kind is toevertrouwd. Ook als iemand al eerder een zedendelict pleegde mag een verhoging met een derde worden opgelegd. Dat is vreemd, vindt Dettmeijer. 

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto ANP XTRA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.