Juncker sneert naar Britten en wil gratis wifi in alle steden

Gepubliceerd op 14 september 2016 om 11:41

Jean-Claude Juncker heeft tijdens zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak Groot-Brittannië nogmaals gewaarschuwd voor de gevolgen van brexit en belooft gratis wifi in alle belangrijke Europese steden.

Naamloos-3207.pngDe voorzitter van de Europese Commissie herhaalde dat Europa het besluit van de Britten om uit de Unie te stappen respecteert, maar tegelijkertijd betreurt.

Dreigement

Die opmerking ging wel gepaard met een dreigement: het Verenigd Koninkrijk moet niet denken dat het wel de lusten, maar niet de lasten krijgt van de EU.

Volgens Juncker kan het niet zo zijn dat Groot-Brittannië toegang krijgt tot de interne markt als het niet bereid is om het vrije vervoer van personen en goederen te laten bestaan. Dat is een pijnpunt voor Londen, want juist de open grenzen waren veel brexitvoorstanders een doorn in het oog.

Gratis wifi voor iedereen

Verder ziet Juncker verdere stappen in digitalisering van Europa als een toekomstige banenmotor. De Commissievoorzitter wil dat de gehele EU in 2025 is aangesloten op het 5G-netwerk, de opvolger van 4G. Dat zou miljoenen banen opleveren. Juncker gaf verder geen details over wat voor banen dat dan zouden moeten zijn.

Ook wil de Commissie dat alle grote en belangrijke steden in de EU uiterlijk in 2020 gratis wifi aanbieden.

EU niet in gevaar

De Commissievoorzitter hekelde aan het begin van zijn speech het oprukkende populisme in Europa en waarschuwde voor de gevaren van nationalistische sentimenten. Volgens Juncker is dit een bron van problemen voor de Unie, maar staat die niet op instorten.

Sterker nog: wat de Europese Commissie betreft worden de banden tussen de lidstaten nog een stuk hechter. Zo stuurt Juncker aan op verregaande militaire samenwerking, iets dat tot nu toe altijd gevoelig heeft gelegen in de EU.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.