'Baby's moeten worden ingeënt tegen rotavirus'

Gepubliceerd op 16 september 2016 om 11:21

Baby's in Nederland moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus, zeggen deskundigen in de Volkskrant.

Naamloos-3258.pngBabies should be vaccinated against rotavirus in Netherlands, say experts in de Volkskrant.

Jaarlijks belanden zo'n 5.000 jonge kinderen in het ziekenhuis met het virus dat ernstige diarree veroorzaakt. Per jaar overlijden er gemiddeld zes à zeven kinderen aan.

In 2010 was een meerderheid van de Gezondheidsraad voor opname van het rotavaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. De leden die tegen vaccinatie waren, vonden de ziekte niet ernstig genoeg. De meeste kinderen houden ook na opname in het ziekenhuis niets over aan rota, en een nieuw vaccin toevoegen is duur. 

De voorzitter van de commissie besloot de mening van de meerderheid niet door te drukken. "Na bespreking tussen het ministerie en de Gezondheidsraad is het rapport in een bureaulade verdwenen", stelt emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Ronald de Groot in de krant, die lange tijd lid was van het adviesorgaan voor de regering. 

Andere landen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert alle landen sinds 2009 om het rotavaccin op te nemen in hun vaccinatieprogramma. Landen als België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Finland en de VS vaccineren kinderen al tegen het virus. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad afgelopen zomer alsnog om een advies gevraagd. 

Verschillende deskundigen stellen in de Volkskrant dat we in Nederland achterlopen. Volgens een kinderarts van het UMC Utrecht vragen ouders en artsen zich af waarom iedereen kinderen inent, behalve wij. 

Hoogleraar De Groot zegt dat we Nederlandse kinderen tekort doen. "Ik vraag me af waarom zes à zeven dode kinderen per jaar niet genoeg zijn. We zijn tientallen dode kinderen en duizenden ziekenhuisopnames verder, die wellicht voorkomen hadden kunnen worden."

Door de Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.