Geen straf voor bedreiging The Passion

Gepubliceerd op 16 september 2016 om 15:40

De man die afgelopen maart het tv-spektakel The Passion in Amersfoort dreigde te verstoren, krijgt daar geen straf voor. Dat heeft de politierechter in Utrecht vrijdag bepaald. Hij noemde de uitspraken 'laakbaar, maar niet strafbaar'.

Naamloos-3296.png

Hubertus van der P. had op 24 maart gezegd dat hij 'een geintje' wilde uithalen, 'iets leuks zo vlak na de recente terroristische aanslagen'. Hij was van plan een wit laken om te doen en voor de camera's terecht te komen, 'omdat hij met zijn lange haar op Jezus lijkt'. Hij wilde dat voor zijn zieke, en kort daarna overleden, partner doen.

Bom IS 

Ook zou hij enkele dagen voor The Passion bij een broodjeszaak hebben gezegd dat hij tijdens het muzikale paasevent, waar altijd veel publiek op afkomt, wilde roepen dat hij van terroristische organisatie IS was en een bom bij zich zou dragen.

Omdat de bedreiging 's middags werden geuit, dus uren voordat het spektakel zou plaatsvinden, vindt de rechter dat er geen sprake is van verstoring. "Je kunt niets verstoren als het nog niet begonnen is." Van der P. wordt daarom 'ontslagen van rechtsvervolging' voor dit feit, zoals dat juridisch heet.

In de war

Van der P. kan het zich niet zo goed meer herinneren. Hij was in de war, emotioneel instabiel omdat zijn partner op sterven lag en verkeerde naar eigen zeggen in een psychose. Mede daardoor had hij een terugval in zijn criminele verleden. "Mijn strafblad is 37 pagina's lang", wist hij tijdens de zitting te vertellen.

Hij wordt nu behandeld en is van plan op het rechte pad te blijven. Ook zijn behandelaar verklaarde tijdens de zitting dat het de goede kant op gaat met Van der P.. De man stond ook terecht voor onder meer winkeldiefstallen. Hiervoor kreeg hij een taakstraf van veertig uur en een celstraf van tien dagen, waarvan acht voorwaardelijk.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.