Rutte snapt onvoldoende voor kabinet

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 15:33

remier Rutte snapt dat zijn kabinet een onvoldoende krijgt in de peilingen. Volgens hem voelen mensen „nog te weinig” dat Nederland uit de crisis is gekomen.

downloads-91.jpg

Dat zei de minister-president bij de Algemene Politieke Beschouwingen vandaag. In het tweedaagse debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar is vandaag akte twee begonnen, na de Kamerleden is nu het kabinet aan de beurt.

Rutte reageerde op een peiling waarin het kabinet een 5,2 krijgt. „Ik snap dat cijfer. We hebben Nederland uit de crisis geholpen”, zei Rutte over de prestaties van zijn kabinet. „Maar mensen voelen dat nog te weinig.” Hij benadrukt wel dat door de plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd „alle groepen meeprofiteren” van het herstel.

De premier is er trots op dat Nederland er nu beter voorstaat dan aan de start van het kabinet. „De hervormingsagenda van dit kabinet begint zijn vruchten af te werpen.” We zijn nu in weer een periode van economische stabiliteit beland, ziet Rutte. „Die zekerheid moeten we niet in gevaar brengen met ondoordachte plannen.”

Aanval op Rutte

De premier werd aangevallen omdat hij volgens de oppositie op twee gedachten hinkt. Enerzijds verdedigt hij als premier een wet die zzp’ers aan strikte regels bindt, anderzijds zegt hij dat hij eigenlijk niets van die wet moet weten. Dat laatste zegt hij als VVD’er, meent Rutte, en als premier moet hij een compromis verdedigen. CDA-voorman Buma vindt dat Rutte met deze dubbele boodschap geen verantwoordelijkheid toont en betoogt dat Rutte als premier één duidelijk verhaal zou moeten hebben.

„Het premierschap is niet een soort hinderlijke onderbreking van twee verkiezingscampagnes.” Volgens Buma snapt de burger niets van deze dubbele boodschap: zeggen dat je een wet wil schrappen, maar er als premier niets aan doen. „Dat is een van de de redenen dat ze ons nooit meer vertrouwen.”

Volgens Rutte begrijpt de kiezer heel goed dat een politicus soms compromissen moet sluiten en niet altijd kan doen wat die zelf wil. Dat hij geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft, weerspreekt de premier met klem. Volgens Rutte is zijn functie zwaar en ook al zegt men dat hij uiterlijk niets is veranderd in zijn loopbaan, hebben de gebeurtenissen de afgelopen jaren wel wat bewerkstelligd. „Van binnen ben ik wel veranderd.”

Getouwtrek

Het debat stond vanochtend vooral in het teken van politiek getouwtrek over cijfers. Meerdere partijen hadden andere waarheden over wie er nou op vooruit ging en wie niet (genoeg). Rutte wees alternatieven van de hand en bleef er op hameren dat dit kabinet er nu voor zorgt dat alle groepen er op vooruit gaan. Verder nivelleren, zoals linkse partijen willen, vindt hij dus niet nodig. „Dit is erger dan de Socialistische Partij”, zei hij bijvoorbeeld over de plannen van Jesse Klaver (GL).

Oekraïne

Premier Rutte wil nog steeds in Europa verder onderhandelen over wat er nou moet gebeuren met de nee-stem in Nederland tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Hij verwacht echter dat hij er niet uitkomt en dat Nederland het verdrag niet zal ratificeren. Rutte denkt desondanks dat het nee-kamp niet tevreden zal zijn met die uitslag. Ook al ratificeert Nederland niet, de rest van de EU gaat gewoon door met het verdrag.

Milieu

Alexander Pechtold van D66 zou graag zien dat milieuvervuilende zaken meer worden belast. In ruil voor die extra taks zouden werkenden meer lastenverlichting moeten krijgen. Werkenden krijgen van het kabinet nu minder lastenverlichting dan gepland, met dat geld wordt de koopkracht van niet-werkenden gerepareerd. Rutte vreest echter dat met dit D66-plan het ’fragiele’ energieakkoord kan worden geraakt, maar sloot niet uit dat er nog verder over gesproken kan worden.

Verkiezingsdebat

Het politieke spektakel is in de praktijk het eerste verkiezingsdebat omdat alle kopstukken aanwezig zijn en de verkiezingen van maart in zicht zijn. De politici weten goed dat ze nu moeten schitteren. Wie bij dit debat faalt, begint slecht aan de lange campagne.

Door de Redactie Telegraaf:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.