OM krijgt stapel aanklachten discriminatie niet weggewerkt

Gepubliceerd op 23 september 2016 om 17:31

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat met het Openbaar Ministerie in gesprek over de stapel aangiftes van discriminatie waar de aanklagers niet aan toe komen. ,,Het is van groot belang dat er tegen discriminatie wordt opgetreden'', aldus de bewindsman.

Naamloos-3421.png

Gisteren werd bekend dat justitie het aantal aangiftes wegens discriminatie niet aankan. Slechts een kwart van de aangiftes wordt door het OM behandeld, zo toonde onderzoek van RTL Nieuws aan.

,,De ernstige zaken moeten natuurlijk met voorrang worden opgepakt. Tegelijkertijd is het duidelijk dat het door sociale media veel makkelijker is geworden om discriminerende uitingen te doen. Dat betekent dat er heel veel zaken zijn. Daar ga ik goed met het Openbaar Ministerie over in gesprek''', aldus Van der Steur.

Doe aangifte
Zijn collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laat weten dat het heel belangrijk is dat mensen aangifte blijven doen, maar ook dat het dan vaker leidt tot vervolging. ,,Wat mij betreft gaat het omhoog. We gaan het er in de ministerraad zeker over hebben'', aldus Asscher. Wat hem betreft wordt er ook zwaarder gestraft.

Het kabinet roept iedereen dan ook om vooral aangifte te doen bij discriminatie op sociale media. Het Openbaar Ministerie laat aan NOS weten: ,,De politie moet eerst een verdachte vinden voordat er op vervolging kan worden overgegaan. Zolang er geen verdachte in beeld is kan het OM de zaak niet onderzoeken.''

Stageplek

Ook allochtone studenten die door discriminatie geen stageplek krijgen, moeten dat altijd melden, aldus minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag. ,,Hun scholen moeten er serieus werk van maken.''

Leerbedrijven die discrimineren komen daar te makkelijk mee weg,
De bewindsvrouw wil de bereidheid vergroten om stagediscriminatie aan te kaarten. Dit schooljaar zijn er in vijf steden trainingen waarbij mbo-scholieren en het personeel discriminatie leren herkennen. Bussemaker denkt ook aan anoniem solliciteren voor een stageplek, maar ze wacht eerst op de resultaten van projecten waarbij anoniem wordt gesolliciteerd voor een gewone baan.

Als allochtone jongeren eenmaal een stageplek hebben gevonden, is de kans dat ze daarna bij de werkgever in dienst kunnen treden even groot als die van autochtone mbo-studenten. Bedrijven die discrimineren verliezen de status van leerbedrijf. Ze kunnen dan geen gebruik meer maken van stagiairs.

'Risicovol'
Uit onderzoek blijkt dat migrantenjongeren meer moeite moeten doen om een stageplek te krijgen dan autochtone leeftijdsgenoten. Het gaat vooral om meisjes met een hoofddoek en jongeren van wie werkgevers denken dat ze 'risicovol' zijn. Betrokken studenten en scholen gaan liever op zoek naar een andere stageplaats, dan dat ze de discriminatie aankaarten.

,,Leerbedrijven die aan de deur bewust of onbewust onderscheid maken op basis van huidskleur, geloof of afkomst moeten daarop worden aangesproken en, als dat niet voldoende is, worden aangepakt. Stagediscriminatie is ontoelaatbaar'', aldus Bussemaker.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.