Wiebes: vertrekregeling fiscus rammelde aan alle kanten

Gepubliceerd op 4 oktober 2016 om 16:29

Het rammelde aan alle kanten bij de vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst. De besluitvorming over de regeling was te haastig en onzorgvuldig. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Naamloos-3484.png

Veel meer belangstellenden hebben zich aangemeld voor vertrek dan verwacht. De regeling was bedoeld om ongeveer 5000 personeelsleden uit zichzelf te laten vertrekken. Op 1 september hadden 7820 van de 30.000 medewerkers zich aangemeld voor een gesprek erover. Daardoor moest de aanmeldingstermijn eerder gesloten worden. 

Bovendien meldden werknemers van wie het werk niet verdwijnt zich aan, terwijl mensen van wie het werk wel wordt geschrapt wilden blijven.  Er werd zelfs voor leegloop op bepaalde afdelingen gevreesd. ,,Ik heb tegen de Belastingdienst gezegd: als je de regeling op deze wijze voor iedereen openstelt, kan het zijn dat niet de door jullie beoogde mensen vertrekken'', zei Albert van der Smissen, de voorzitter van de NCF, al in april.

De kosten van de regeling in verband met een reorganisatie, waren aanvankelijk geschat op 648 miljoen euro.

Onjuiste veronderstellingen
De ramingen waren gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, aldus Wiebes nu. ,,Dit soort besluitvorming is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen.'' Er bestond een cultuur bij de Belastingdienst om zaken die allereerst de fiscus aangingen, ,,dicht bij zichzelf te houden'', constateert Wiebes. Andere betrokken partijen zijn daardoor soms niet of pas achteraf betrokken bij de besluitvorming.

Om de gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen, is actie ondernomen, aldus de staatssecretaris. Zo is bij de fiscus de interne controle versterkt. Ook de gesloten cultuur binnen de dienst moet veranderen.

De regeling gaat een periode van vijf tot zeven jaar beslaan. De Belastingdienst moest wel 5000 banen kleiner worden, maar neemt ook weer 1500 nieuwe medewerkers met kennis van moderne technieken aan.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.