Yahoo scande e-mails voor veiligheidsdienst VS

Gepubliceerd op 5 oktober 2016 om 11:09

Yahoo heeft vorig jaar software ontwikkeld en gebruikt om binnenkomende e-mails van klanten te onderzoeken op specifieke informatie. Dit was een verzoek van Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI, stellen specialisten vandaag tegen Reuters.

Naamloos-3516.pngMiljoenen mailtjes van Yahoo-gebruikers zijn gescand middels dit programma. Het is nog onduidelijk waarop de mails precies zijn gescand en ook niet of de veiligheidsdiensten Yahoo vroegen te checken op bepaalde woorden of symbolen.

Het is de eerste keer dat een provider heeft ingestemd met spioneren in opdracht van de overheid. Alle berichten die accounthouders kregen toegestuurd werden gecontroleerd, in tegenstelling tot de mails die al waren opgeslagen.

Het besluit van CEO Marissa Mayer zou intern voor veel onrust hebben gezorgd. Het zou ook de reden zijn dat Yahoos veiligheidsexpert zijn baan heeft opgezegd. Hij werkt nu bij Facebook. Yahoo ontkent de software niet maar wil er verder geen uitleg over geven.

Het is niet duidelijk of meer bedrijven hebben meegewerkt aan het scanverzoek van de Amerikaanse overheid.

Het bedrijf maakte vorige maand nog bekend dat de persoonlijke gegevens van 500 miljoen gebruikers in 2014 bij een cyberaanval zijn gestolen. De slachtoffers zijn door Yahoo geïnformeerd en hun accounts zijn geblokkeerd.

Door de Redactie AD: Foto: AFP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.