Plastic inzamelen voor recycling werkt niet

Gepubliceerd op 5 oktober 2016 om 11:43

Het PlasticHeroes-project, waarbij burgers wordt gevraagd om plastic verpakkingen apart aan te bieden voor recycling, werkt nauwelijks.

Naamloos-3512-7.pngIn 2013 werd 50 kiloton aan plastic verpakkingen opnieuw gebruikt, op een totale hoeveelheid van minimaal 268 kton. Dat is slechts 19 procent, schrijft Recycling Netwerk, een coalitie van milieu- en natuurorganisaties, aan de Tweede Kamer.

Ondanks alle was- en sorteeractiviteiten wordt slechts een beperkt deel van het resterende plastic afval gerecycled. Het grootste deel van de output van de sorteerfabrieken blijkt zelfs onverkoopbaar en wordt met geld toe afgezet voor 'nuttige toepassingen' of wordt opgeslagen. In 2013 werd uiteindelijk krap 24 kton verwerkt tot recyclaat dat nieuwe plasticproducten kon vervangen.

Reden dat er te weinig gerecycled wordt is de matige kwaliteit van het plastic. Het Recycling Netwerk ziet een oplossing in het uitbreiden van het statiegeldsysteem. Kleine plastic frisdrankflesjes zouden voortaan dan ook statiegeld op moeten leveren.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.