Oudere sollicitant moet 'bijsluiter' meesturen

Gepubliceerd op 6 oktober 2016 om 15:51

Werkloze 50-plussers moeten bij hun sollicitatie informatie mee kunnen sturen over de voordelen van oudere werknemers voor werkgevers.

Naamloos2-741.pngMinister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil dit gaan regelen. Er zijn nu allerlei regelingen waarvan bazen niet op de hoogte zijn.

Zo kunnen werkgevers een mobiliteitsbonus krijgen als ze een 56-jarige met een uitkering aannemen. Ook kunnen ze compensatie krijgen als de werknemer ziek wordt.

D66 stelde eerder voor om standaard met de sollicitatie een soort bijsluiter mee te sturen met de uitleg over deze gunstige maatregelen. VVD en PvdA wilden iets soortgelijks met een nieuw te ontwikkelen app voor digitaal solliciteren. Dan zouden werkzoekenden bij hun cv kunnen laten zien wat de financiële voordelen zijn voor werkgevers.

Goede ideeën
Asscher noemt dat 'goede ideeën'.  ,,Vaak worden 50-plussers niet eens uitgenodigd op gesprek op basis van hun leeftijd. Maar als werkgevers zien welke regelingen er zijn, krijgen werkzoekenden misschien toch weer een eerlijke kans.'' Voor het einde van het jaar laat Asscher weten hoe hij het plan gaat uitwerken. Ook kijkt hij of de sollicitatieplicht voor werkzoekenden kan worden geschrapt als iemand bijna met pensioen mag.

In een uitbreiding van het vangnet voor oudere werklozen ziet hij niks. Het CNV betoogde gisteren in deze krant dat de zogeheten IOAW-uitkering voor meer 50-plussers toegankelijk moet zijn, als ze in de bijstand belanden en hun huis moeten opeten. Asscher: ,,Ik voel mee met deze groep, maar het vangnet uitbreiden is heel duur.'' Wel gaat hij er nog over in gesprek met CNV-voorman Maurice Limmen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.