'We gaan je afmaken en roosteren van top tot teen'

Gepubliceerd op 6 oktober 2016 om 15:58

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het bedreigen van Telegraaf-journalist Bart Mos een werkstraf geëist van 120 uur tegen de voortvluchtige online publicist Micha K. Mos kreeg jaren geleden onder meer te horen dat hij 'een kogel door zijn kop zou kunnen verwachten' en 'afgemaakt' zou worden.

Naamloos2-745.png

Journalist Bart Mos had in een ver verleden te maken met K, die wilde dat Mos over allerlei zaken zou schrijven in de Telegraaf.

Tijdens de zitting werd Mos als getuige gehoord. Hij vertelde dat hij in die tijd met grote regelmaat belaagd werd door K. Die belde hem vaak op om hem uit te schelden en allerlei ziektes toe te wensen. Volgens journalist Mos was de maat vol toen de verdachte tegen hem zei dat hij afgemaakt zou worden, een kogel in zijn hoofd kon verwachten en dat hij 'van top tot teen' geroosterd zou worden.

Chaotisch
K. werd al eerder veroordeeld voor de bedreigingen, maar ging in hoger beroep. De zitting vandaag verliep chaotisch. De voortvluchtige en naar Ierland vertrokken online publicist eiste via zijn advocaat Thijs Stapel een Skype-verbinding met de rechtszaal om Mos vragen te kunnen stellen. Het Gerechtshof weigerde echter resoluut omdat K. alle gelegenheid had om zelf te komen, maar daar bewust niet voor koos. K. durft naar eigen zeggen niet meer naar Nederland. Hij moet door een eerdere veroordeling zijn DNA afstaan en is bang dat de overheid hem 'aan een moord zal koppelen'.

Het Hof accepteerde wel het afspelen van een videoboodschap in de zaal. In die boodschap vergeleek K. zichzelf met klokkenluider Julian Assange. Ook vroeg hij zich af waarom zoveel mensen toch aangifte tegen hem doen. De aanklager reageerde door te zeggen dat K. daarvoor maar eens 'in de spiegel moest kijken'.

Misdrijf
Volgens het OM heeft Micha K. zich met de bedreigingen schuldig gemaakt aan een ernstig misdrijf en heeft hij een verwerpelijke poging gedaan om een journalist het werk te belemmeren. De werkstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, kan volgens het OM ondanks het voortvluchtige karakter van de verdachte prima worden uitgevoerd. ,,De heer K. zal in de gelegenheid worden gesteld die in Nederland uit te voeren'', aldus de aanklager.

De advocaat van K. bracht in dat wat hem betreft de aangever nooit de daadwerkelijke vrees heeft gehad dat hem wat aangedaan zou worden. Hij pleitte dan ook voor een vrijspraak voor de doodsbedreigingen.

Micha K. werd door de eerdere veroordeling voor de bedreigingen geroyeerd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). In 2015 kreeg hij tien maanden celstraf opgelegd voor smaadschrift aan het adres van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Die zaak loopt nog in hoger beroep.  

Het Hof doet over twee weken uitspraak in de bedreigingszaak.

Door de Redactie AD: Foto: YouTube

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.