Oordeel zelf: dit is het plan van Mark Rutte

Gepubliceerd op 7 oktober 2016 om 10:01

Dit is het plan van Mark Rutte. Over hoe het verder moet met Nederland. Wat vindt u ervan? Dat willen we graag weten. Stuur uw reactie van max. 300 woorden naar brieven@ad.nl. We publiceren een bloemlezing in de krant van morgen.

Naamloos2-749.png

De volgende stap. Mijn ambitie, mijn plan

Je kunt geen huis bouwen op drijfzand. En een land al helemaal niet. Daarom zei ik in 2012 dat het mijn belangrijkste opdracht was om het land sterker uit de crisis te krijgen. We moesten het fundament, de basis, weer op orde krijgen. Dankzij de inzet en opofferingen van ons allemaal is dat gelukt. Dat was niet altijd makkelijk en we hebben het allemaal gevoeld.

We kennen allemaal wel iemand die zijn baan verloor; misschien was je het zelf wel. We zagen allemaal dat in winkelstraten steeds meer winkels leeg kwamen te staan. En dat verhuisplannen werden uitgesteld. Maar als ik kijk naar hoe het nu gaat, dan ben ik gewoon hartstikke trots. Trots op al die Nederlanders die niet zijn weggedoken, maar hun kop in de wind hebben gestoken en, soms misschien hardop mopperend, zijn doorgegaan om er wat van te maken.

Het was niet altijd makkelijk om onze weg door de storm te vinden, maar we hebben veel bereikt. Dat neemt niemand ons meer af. Het begrotingstekort en de staatsschuld, die zo lang als een donkere wolk boven ons hoofd hingen, hebben we onder controle gekregen. Dat klinkt als een ver-van-ons-bed-show, maar het is belangrijk voor banen, zorg en onderwijs. Onze economie groeit weer, bijna het snelst van Europa. Dat betekent dat het steeds beter gaat met kleine ondernemers en dat steeds meer mensen een baan vinden.

Door de AOW-leeftijd te verhogen kunnen we het basispensioen de komende jaren blijven betalen. Het is ons gelukt de zorg én goed én betaalbaar te houden. We hebben ervoor gezorgd dat meer mensen weer een huis kunnen kopen en er voor meer mensen een huurwoning komt. We hebben de instroom van vluchtelingen onder controle gekregen. We hebben ons land veiliger gemaakt. Er is minder geweld op straat en er zijn minder inbraken.

Wij hebben gewoon laten zien dat het er niet om gaat hoe groot een land is, maar om hoe de inwoners zijn. Wij zijn het land dat we zijn dankzij al die geweldige mensen, die er altijd weer hun schouders onder zetten en er gewoon voor gaan.

Nu allemaal de vruchten plukken
We zijn nog niet klaar. Ik ben nog niet klaar. Ik wil met Nederland de volgende stap zetten. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er nog een hoop gebeuren. Ik wil verder bouwen op de basis die we de afgelopen jaren hebben gelegd. Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat we beschermen wat we hebben. Ik wil Nederland veilig houden. Ik wil dat het systeem werkt voor de mensen en niet andersom. Ik wil dat Nederland gewoon een fijn en prettig land blijft om in te leven. Ik wil het leven voor ons allemaal, stap voor stap, beter maken.

Mijn ambitie van de afgelopen jaren was om Nederland uit die zware crisis te krijgen. Mijn ambitie voor de volgende vier jaar is dat we daar allemaal de vruchten van gaan plukken. Dat we allemaal ook echt gaan voelen dat het beter gaat. Daarvoor heb ik een plan. Ik wil de basis verder versterken én door bouwen aan Nederland. En dat doen we allebei. Tegelijkertijd.

Beschermen wat we hebben opgebouwd en de basis verder versterken
Een huis bouw je niet op drijfzand. Daarom hebben we de afgelopen jaren met z'n allen zo vreselijk hard gewerkt. We hebben gewerkt om de basis te leggen. Dat moeten we koesteren en beschermen. We moeten op een aantal punten verder werken aan zekerheid. Dat doen we door de basis die er ligt te versterken. Dat ga ik doen door aan de slag te gaan met die dingen waar we ons allemaal zorgen over maken in ons dagelijks leven.

Denk bijvoorbeeld aan de pensioenen. Op dit moment maken mensen zich te veel zorgen over hun pensioen. Over hoeveel ze nu sparen. Over wat het straks waard is. En wat ze nu precies hebben opgebouwd. Ik vind dat we op al die vragen zoveel mogelijk duidelijkheid moeten geven.

Of kijk naar de zorg. Blijven we de allerbeste zorg krijgen nu en in de toekomst? We vragen ons af of we nog wel zelf kunnen kiezen naar welke dokter we gaan. En kunnen we het blijven betalen? Iedereen heeft recht op de beste zorg. Ik wil dat dat zo blijft. En hoe zit het met de zorg voor onze ouders? Die is gewoon op nog te veel plekken in ons land niet goed genoeg. Dat kan niet en daarom wil ik dat het overal zo goed is als in de allerbeste verpleeg- en verzorgingshuizen.

En de vluchtelingen. We hebben heel veel vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Maar hoe zorgen we ervoor dat vluchtelingen die weer terug kunnen als het thuis veilig is ook echt weer weg gaan? Want we kunnen niet iedereen een échte toekomst geven in ons land. Of de veiligheid. Daarmee mogen we geen risico's nemen. Een fijn en veilig leven leiden in de buurt waar je woont is het belangrijkste dat er is. Er wordt minder ingebroken en er is minder geweld op straat. Maar dat wil niet zeggen dat het helemaal niet meer gebeurt en dat we dat ook zo voelen. Daar moeten we dus aan blijven werken.

En dan is er nog de dreiging van een terroristische aanslag. Het gebeurde al in Brussel, Parijs, Nice. In Nederland gelukkig nog niet, maar het komt akelig dichtbij. Dat dit in de toekomst zo blijft, kán ik niet garanderen. U mag van mij wel verwachten dat we er alles aan doen om het te voorkomen. Daarom sta ik vierkant achter al die mensen in Nederland die daar dag en nacht aan werken en dat zij ook de komende jaren genoeg mankracht en geld hebben om hun werk te doen.

Ik ga met al deze punten aan de slag. Om te beschermen wat we hebben. En nog beter te maken wat nog niet goed genoeg werkt. Om zekerheid te bieden waar dat kan. Zodat wij allemaal bezig kunnen zijn met onze eigen toekomst. Op onze eigen manier.

Doorbouwen op een stevige de basis
Nederland is een bijzonder land. Klein maar koploper op vele terreinen. Ik wil dat we als klein landje voorop blijven lopen. Bijzondere dingen blijven doen, uitvinden, bedenken en maken. Dingen die wereldwijd bekend zijn. Maar die er vooral voor zorgen dat ons leven hier stapje voor stapje beter wordt. Daarom vind ik het belangrijk de deur naar de toekomst open te zetten. Dat we door gaan bouwen op onze basis.

Nederland heeft het in zich om een land te worden waar iedereen beter wordt van de grote veranderingen door nieuwe technieken. Daar is wel wat voor nodig. We moeten plaats maken voor experimenten met technieken van de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Niet met huis- tuin- en keuken-geknutsel een beetje hobbyen, maar met serieuze innovaties een bijdrage leveren aan nieuwe, andere manieren van produceren. Dat is én goed voor de wereld en voor onze economie, voor onze banen. Daarom vind ik het belangrijk te blijven investeren in innovatie en kennis.

Door de Redactie AD: Foto: ANP/ AD Ruben Oppenheimer

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.