Bestuursvoorzitter AMC doneert anoniem een nier

Gepubliceerd op 8 oktober 2016 om 13:21

Als arts zie je een hoop vreselijke dingen die je gegarandeerd aan het denken zetten. Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, was zo geraakt door zijn werk dat hij besloot anoniem een nier te doneren.

Naamloos-3582.png

De 52-jarige Levi werd onlangs geopereerd in zijn eigen ziekenhuis. Wanneer dat gebeurde, wil hij niet zeggen, omdat de ontvanger dan zijn identiteit zou kunnen achterhalen. Hij zei in de Volkskrant dat hij ook graag anderen wil motiveren om een nier te doneren. „Een transplantatie verandert hun leven radicaal”, aldus de bestuursvoorzitter.

Leven lang plezier

Dankzij een donornier hoeft een nierpatiënt niet meer elke week te dialyseren. „Ik heb iets gedaan wat ik belangrijk vond en de kans is heel groot dat iemand anders daar heel lang plezier van heeft.”

Het komt niet vaak voor dat iemand een nier doneert aan een onbekende. Dit jaar hebben zeven mensen een nier afgestaan aan een vreemde. Maar het aantal neemt wel toe, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De NTS denkt dat mensen door voorbeelden in hun omgeving op het idee worden gebracht. De helft van de nierpatiënten heeft zelf een donor, bijvoorbeeld een partner, broer of zus.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.