Lianne (28) zoekt donor via Facebook voor verloofde

Gepubliceerd op 8 oktober 2016 om 14:03

Lianne Altena (28) is een bijzondere zoekactie op Facebook gestart: ze hoopt stamceldonoren te vinden.

Naamloos-3588.png

Niet alleen voor haar vriend Peter Moes (32), die wacht op een donor vanwege acute leukemie, maar ook voor andere patiënten.

Lianne richtte de Facebookpagina Stamcelfie op, waar ze een emotionele oproep doet voor een stamceldonor. „Niet alleen Peter, maar duizenden mensen krijgen elk jaar te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben en een stamceltransplantatie hun leven kan redden. Helaas is er een groot tekort aan stamceldonoren en dat is best gek, want het hele proces is eigenlijk heel eenvoudig”, aldus Lianne op de pagina.

Peter en Lianne hebben in mei dit jaar samen een dochtertje gekregen. Vijf weken later kreeg Peter te horen dat hij leukemie had, wat hun wereld compleet op zijn kop zette, vertelt Lianne aan Tubantia. Peter kreeg chemo, maar kan alleen beter worden door stamceltransplantatie. En een geschikte donor is nog niet gevonden.
Databank

Hoewel Peter zijn bloed binnenkort wel via een wereldwijde databank wordt vergeleken met donoren over de hele wereld, bestaat er nog steeds een kans van zo’n 20 tot 30 procent dat er geen geschikte donor tussen zit. Daarom blijft Lianne actievoeren.

In Nederland is een groot tekort aan stamceldonoren, waardoor minister Edith Schippers in augustus begon met stichting Matchis: een campagne om stamceldonoren te werven. Lianne hoopt dat de Facebookpagina mensen aanzet om stamceldonor te worden via Matchis. Er is slechts een geschikte match nodig om levens te redden, zoals het leven van haar Peter.

Lianne heeft hoopt dat goed komt. „Het ziekenhuis gaat er vanuit dat Peter volledig kan herstellen. Wij blijven daarom positief.”

Door de Redactie  Metronieuws Foto: Facebook Stamcelfie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.