Politie is klaar met geheime hooligangevechten

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 om 14:42

Voetbalhooligans plannen regelmatig een gevecht met elkaar. Op afspraak, in bossen, weilanden, uit het zicht van iedereen.

Nieuwsuur heeft geinventariseerd en het blijkt dat er de afgelopen jaren tientallen free fights zijn geweest in het geheim. Hooligans van onder anderen Fortuna Sittard, Feyenoord, het Belgische Standard Luik, Gent en Genk waren daarbij betrokken. Dat vindt de Nationale Politie onwenselijk en niet te tolereren.

Omdat voetbalwedstrijden de laatste jaren steeds meer beveiligd worden, zoeken hooligans andere plekken om te vechten. Voorafgaand aan het gevecht wordt duidelijk afgesproken hoeveel mensen er gaan vechten. Het zijn uitingen van het zogenoemde ‘moderne hooliganisme’. Vechten in volstrekte anonimiteit is daarbij de uitkomst. Ze kiezen locaties ver buiten voetbalstadions en het oog van de maatschappij.

TRAINING
De Rotterdamse politiechef Frank Paauw verwacht dat de gevechten toe zullen nemen. „Je kunt dit ook zien als een vorm van training. Men bekwaamt zich in groepsverband in vechten en dat kan zich manifesteren in de openbare ruimte. Een geoefende groep die in staat is om in groepsverband te vechten in een commandostructuur is voor ons veel moeilijker tegen te gaan dan een ongeorganiseerde groep.” Ook zegt hij dat de gevechten hoogst onwenselijk zijn. Er kunnen onschuldige burgers bij betrokken raken en er wordt flink geschopt. Dat past niet in onze maatschappij.

VOORSTANDER
Jan Derksen is hoogleraar klinische psychologie van de Nijmeegse Radboud Universiteit en is juist voorstander van de vechtpartijen. Volgens hem is het een goede uitlaatklep voor hooligans. „Hier heb je mannen die er behoefte aan hebben om hun primaire, eerste natuur een kans te geven. In onze cultuur zitten ze te strak in het pak en op een gegeven moment knappen ze daaruit. Zo'n weiland waar ze niemand lastig vallen of niks kapot kunnen maken, is eigenlijk een heel goede oplossing."

Ook denkt hij dat de mannen iets kunnen leren van de gevechten. „Ze maken op deze manier een groei door. In psychologisch opzicht raken ze iets kwijt en leren ze hun grenzen kennen." Hij is wel voor duidelijke afspraken zoals een leeftijdsgrens van 18 jaar, geen gebruikt van wapens en zelf opdraaien voor de kosten van de dokter of het ziekenhuis als je gewond raakt.

GEVECHTEN
Hooligans willen niet reageren op de gevechten vanwege verschillende redenen. Echter, niemand ontkent dat de gevechten echt bestaan.

Door de Redactie Metronieuws Foto: Videostil

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.