Hennis faliekant tegen herinvoering dienstplicht

Gepubliceerd op 12 oktober 2016 om 10:32

Minister van Defensie Jeanine Hennis maakt de kachel aan met de herinvoering van de militaire dienstplicht. Het idee 'bekt lekker', maar is te duur en strookt niet met een professionele krijgsmacht die de opgelopen spanningen in de wereld het hoofd kan bieden. Dat zegt ze in een interview in het AD.

Naamloos-3668.png


Deze week nog verplaatste Rusland raketten naar Kaliningrad, een Russische enclave ingeklemd tussen Polen en de Baltische staten. Volgens Hennis is de situatie van nu onvoorspelbaarder en daarmee gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog. ,,Toen was er een gekke, wrange balans", zegt ze, nu gaat de dreiging uit van nieuwe fenomenen als cyberaanvallen. ,,Die maken dat het minder overzichtelijk wordt en daarmee risicovoller."

Beroepsleger
,,Ik moet er niet aan denken dat we Defensie gaan zien als een grootschalig heropvoedingsinstituut", zegt de VVD-bewindsvrouw. Volgens Hennis is de krijgsmacht na de officiële opschorting van de opkomstplicht in 1997 ingrijpend veranderd. Nederland heeft een beroepsleger gekregen, dat meer dan ooit de wereld ingestuurd wordt om de internationale rechtsorde te handhaven.

Hennis: ,,Dan hebben we het niet over een walk in the park. Met 'even' zes maanden opleiden ben je er niet. Bovendien kunnen dienstplichtigen alleen vrijwillig buiten NAVO-gebied worden ingezet. Dat creëert onzekerheid. En dan nog praktisch: kijk wat er nodig is aan opleidingscapaciteit, legering, voertuigen, eten. Onder de streep pleit er dan weinig voor een activering van de dienstplicht."

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.