Kindbruidje wacht executie na miskraam

Gepubliceerd op 13 oktober 2016 om 15:27

Het tragische lot van Zeinab Sekaanvand: de dood van haar baby heeft haar eigen dood ingeluid.

 Naamloos-3705-54.png

De Iraanse wordt binnen enkele weken geëxecuteerd vanwege de moord op haar man, die zij op 17-jarige leeftijd zou hebben begaan. Zeinab kreeg respijt nadat zij in de gevangenis zwanger was geraakt van een medegevangene. Maar nu haar baby eind vorige maand dood werd geboren, wordt de voltrekking van de doodstraf alsnog uitgevoerd.

Tot woede van mensenrechtenorganisaties. Met de geplande executie schendt Iran een internationaal verdrag dat verbiedt de doodstraf op te leggen aan mensen die hun misdaad op minderjarige leeftijd begaan. Desondanks heeft het islamitische land de afgelopen tien jaar al 76 jonge criminelen geëxecuteerd. Volgens Amnesty kreeg Zeinab, inmiddels 22 jaar oud, bovendien geen eerlijk proces.

De Koerdische komt uit een arme en conservatieve familie in het noorden van het land. Zij liep op 15-jarige leeftijd van huis weg om met de vier jaar oudere Hossein Sarmadi te trouwen; in Iran kunnen meisjes op hun 13e en jongens op hun 15e in het huwelijk treden. De relatie eindigde met de dood van Sarmadi.

Neergestoken door zijn vrouw, claimen de autoriteiten. Zeinab bekent aanvankelijk: zij zou door voortdurende mishandeling en misbruik tot haar gruwelijke daad zijn gekomen. Later trekt ze haar verklaring in. Niet zij, maar de broer van Hossein, die haar regelmatig verkrachtte, zou hem hebben vermoord.

De broer dwong Zeinab vervolgens een bekentenis af te leggen met de belofte haar te zullen pardonneren, zoals de familie van een moordslachtoffer dat volgens de sharia kan doen. De rechters wilden echter niet luisteren en veroordeelden haar tot de doodstraf.

Een straf die mogelijk vandaag al wordt voltrokken.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.