Interne strijd moet nieuw elan geven aan PvdA

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 09:42

De PvdA-top krijgt wat het wil: een strijd om het lijsttrekkerschap tussen Samsom en Asscher. Alleen gooit het kritische Kamerlid Jacques Monasch roet in het eten, want ook hij daagt Samsom uit.

download1-45.jpg

Het is niet helemaal het beeld waar de PvdA-top op hoopte. De strijd om het lijsttrekkerschap wordt gevoerd door - hoogstwaarschijnlijk - drie witte mannen. Tegenover zittend leider Diederik Samsom (45) is het kritische Kamerlid Jacques Monasch (54) opgestaan.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher (42) staat klaar om de strijd aan te gaan, hoogstwaarschijnlijk maakt hij dat volgende week officieel bekend. Nu houdt hij de kaarten nog even voor de borst. ,, Ik kies mijn eigen moment om iets te zeggen over mijn toekomst'', zei hij gisteren.

Mogelijk meldt zich zelfs nog een vierde kandidaat: europarlementariër Paul Tang (49) maakt net als Asscher volgende week bekend of hij ook opgaat. De poging van partijvoorzitter Hans Spekman om ook een vrouw over te halen zich te kandideren, lijkt mislukt. Al kan iedereen zich formeel nog tot 24 oktober kandideren.

Tweestrijd
Los daarvan krijgt Spekman wel een verkiezing met in elk geval twee sterke kandidaten: Samsom en Asscher. De laatste heeft weliswaar lang getwijfeld, maar Spekman heeft altijd aangestuurd op een tweestrijd tussen die twee. Een gedroomde tweestrijd, omdat het de partij - die historisch laag in de peilingen staat - weer eens positief in het nieuws kan brengen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.