'Onvoldoende dna-bewijs om Jos de G. te veroordelen'

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 10:53

Jos de G. (49), die verdacht wordt van het doden en verkrachten van Nicole van den Hurk, moet worden vrijgesproken. Daarvoor pleitten zijn advocaten vanmiddag. Er is wat hen betreft onvoldoende overtuigend bewijs om te komen tot een veroordeling.

Naamloos-3705-79.png

Aan het dna-onderzoek zitten volgens de strafpleiters Job Knoester en Yvonne van der Hut veel haken en ogen, onder meer omdat er zou zijn gewerkt met slechte dna-profielen.

Raadsvrouw Van der Hut refereerde vanmiddag aan een recente Amerikaanse rechtszaak rond de dood van de 12-jarige Garrett Phillips. De verdachte werd daar vrijgesproken omdat er onvoldoende dna-bewijs was. Dezelfde Nieuw-Zeelandse dna-deskundige in die zaak werd door de Bossche rechtbank ook in de zaak-Nicole ingeschakeld. Maar die moest zo goochelen met de zeer beperkte dna-sporen om technisch tot een conclusie te kunnen komen dat de resultaten wat de raadsvrouw betreft niet betrouwbaar zijn.

Bovendien is het dna-bewijs volgens haar niet zaligmakend. ,,Hoe graag we dat ook zouden willen. Het zegt niets over hoe sporen er terecht zijn gekomen", stelt Van der Hut.

Job Knoester, de andere advocaat van Jos de G. , zei bovendien dat een gedegen contra-onderzoek niet mogelijk was. ,,Kleding is vernietigd en haar onderkaak is zoek, er is bovendien geen verband tussen de verdachte en de plaats waar Nicole's lichaam of fiets werden achtergelaten. En dat laatste is nou juist wel van belang, volgens een profiler."

Vrijwillige seks
Volgens Knoester zijn onzekere sporen tot bewijs gepromoveerd. Er is wat hem betreft geen bewijs voor verkrachting en er is geen motief voor doodslag. ,,Dat Nicole en Jos de G. vrijwillige seks hebben gehad, is niet onaannemelijk. Daarom kan hij alleen maar worden vrijgesproken. Het verweer ging vandaag bovendien over de gevonden haar op de jas van Nicole. In die haar zit zogenoemd mitochondriaal-dna: dna dat in de moederlijke lijn wordt doorgegeven. Er zijn dus meerdere mannen met dat dna.

De Officier van Justitie zei gisteren dat die haar het unieke dna bevat van verdachte Jos de G. Maar dat is niet juist, stelt Van der Hut. Volgens de raadsvrouw is bovendien niet vast komen te staan dat het om een schaamhaar gaat. Ze wijst op de deskundige die verklaarde dat het een lichaamshaar betrof. Het OM had de haar op de jas met gladde stof juist als bewijs gebruikt om aan te tonen dat Jos de G. de laatste moet zijn geweest die haar levend zag.

De moordzaak rond de 21 jaar geleden vermoorde Nicole van den Hurk gaat morgen verder. Dan mogen het Openbaar Ministerie en de verdediging nog op elkaar reageren. Het OM eiste gisteren 14 jaar tegen De G. Er is geen tbs tegen hem geëist omdat er geen sprake is van een hoger risiconiveau.

Messteek
Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna 2 maanden later werd het 15-jarig meisje vermoord en verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze zou volgens het OM door een messteek om het leven zijn gebracht.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.