Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 11:12

Alle treinreizigers moeten over twee maanden hun ochtendroutine aanpassen, want de NS gooit de dienstregeling voor het eerst in tien jaar geheel overhoop. Wat betekenen de grootste wijzigingen voor jou?

download-3.png

Met de veranderingen belooft NS kortere reistijden, meer treinen en meer rechtstreekse verbindingen. Vanmiddag om 12.00 uur gaat de nieuwe dienstregeling online, zodat reizigers kunnen zien wat er verandert op hun reisroute. Kijk op onderstaande kaart om te zien welke rigoureuze wijzigingen jou kunnen treffen.

Vanaf zondag 11 december gaan de treinen volgens het nieuwe spoorboekje rijden. Tweeënhalf jaar heeft de NS aan de nieuwe dienstregeling gewerkt. Alle in- en uitchecks van de OV-chipkaarten werden verzameld om de reizigersstromen in kaart te brengen en zo vanuit het niets een dienstregeling te maken. Het gevolg is dat voor 98 procent van de reizigers, 1,1 miljoen mensen, de treintijden veranderen. Ook het stad- en het streekvervoer passen hun dienstregelingen aan om een goede aansluiting te houden.

Makkelijker

Voor bijna alle reizigers verandert er wel iets: van kleine wijzigingen in vertrektijden, reisduur, andere routes, extra of juist minder overstappen, tot andere aansluitingen. Op sommige stations wordt het leven voor veel reizigers makkelijker, omdat de trein waarmee ze verder moeten op hetzelfde perron staat. Uit de plannen van NS is af te leiden dat ongeveer 70.000 reizigers een kortere reistijd krijgen van enkele minuten, maar er zullen ook zo'n 15.000 mensen langer onderweg zijn of vaker moeten overstappen.

NS vindt die cijfers geen goed beeld geven van de veranderingen. ,,Als er vanaf 11 december vier treinen per uur gaan rijden en eerst maar twee, zijn reizigers dan slechter af als de rit een paar minuten langer duurt? Misschien wel beter omdat dat ze meer reismogelijk­heden hebben.''

Belangen
In de nieuwe dienstregeling worden sommige treinen sneller door stations over te slaan. ,,Zo kan ik het ook'', reageert Rikus Spithorst van Maatschappij voor een beter OV. ,,Tijdwinst voor treinen kan tijdverlies voor passagiers betekenen.'' Volgens NS wordt er steeds belangen van verschillende groepen reizigers afgewogen. Zo stoppen niet alle intercity's meer in Duivendrecht om een snellere verbinding te krijgen tussen het noorden en de Randstad.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/economie/dit-betekent-de-nieuwe-ns-dienstregeling-voor-jou~ab77027e/

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.