Rutte: 'Gevoelig' plan stervenshulp heeft tijd nodig

Gepubliceerd op 15 oktober 2016 om 12:29

„Een zeer gevoelig onderwerp”, zo noemt Mark Rutte het plan om stervenshulp toe te staan aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid.

Naamloos-3705-166.png

Volgens de premier vraagt het plan om een zeer zorgvuldige afweging en een jarenlang debat. „Dit is ook gaande in de samenleving, en een discussie die al heel lang binnen mijn partij speelt.” Voorstanders van het plan moeten volgens Rutte dan ook niet rekenen dat er snel een wet komt die stervenshulp toestaat. „Ik wil dit niet per se koppelen aan de resterende vijf maanden van deze coalitie”, aldus de premier.

BREEKPUNT

Het kabinet wil in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken om de stervenshulp mogelijk te maken. Ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het plan. Het CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen en hebben echter aangegeven dat het een breekpunt voor hen is bij een kabinetsformatie.

ONSMAKELIJK

In het wekelijkse Gesprek met de Minister-President haalde Rutte ook uit naar de SP. Die partij legde in haar reactie op deze zaak een directe koppeling met het ouderenbeleid van het kabinet. ,,Buitengewoon onsmakelijk", naar het oordeel van de premier.

Hij doelt onder meer op de reactie van Lilian Marijnissen die nummer drie staat op de kandidatenlijst van de SP. Zij twitterde: „De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam en dan wordt levensbeëindiging makkelijker? Zorgwekkend.”

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.