Feestwinkels voorzichtig bij verkoop clownsmaskers: 'Maak geen kinderen bang'

Gepubliceerd op 15 oktober 2016 om 14:14

Door de berichtgeving over horrorclowns worden er ineens wel heel veel enge clownsmaskers verkocht, zegt Meine Boonstra van feestwinkel Meinesz Bennesz. "Door alle ophef zijn ze nu uitverkocht."

Naamloos-3705-182.png

Het is ook bijna Halloween en dan zijn de clownsmaskers altijd populair, maar nu zijn ze zelfs bij de groothandel waar Boonstra de maskers inkoopt, niet meer te verkrijgen. "Dat is wel opmerkelijk", aldus de feestwinkeleigenaar uit Zwolle.

Jerry de Groot van de Feesterie in Bussum noemt de clownsmaskers ook een van de populairste attributen uit het assortiment. "Iedereen vindt clowns gewoon eng."

'Je gaat toch geen bank overvallen?' 

Boonstra zegt dat de clownsmaskers vooral populair zijn bij 'jonge tieners'. "Slechts een enkele keer zit er een volwassene tussen. Als iemand een eng masker koopt, informeren we altijd even: je bent toch niets geks van plan hè? Je gaat toch geen bank overvallen?"

Ook Thom Mulder van de Groningse feestwinkel Firma Mulder controleert vaak van tevoren of enge maskers niet voor verkeerde doeleinden worden gebruikt, zegt hij. "Ik zeg er expliciet bij: kijk even uit wat je met dit masker doet. Maak geen jonge kinderen bang. Als je kwade bedoelingen hebt, kun je beter weggaan."

'Je bent gewoon een loser'

Overigens heeft Mulder de verkoop van de maskers juist zien dalen door de negatieve publiciteit. "Op veel Halloweenfeesten zijn de clownsmaskers nu verboden. Bij de Halloweenuitvoering van de Friday Night Skate mag je dit jaar bijvoorbeeld niet deelnemen met een clownsmasker op."

De Groningse feestwinkeleigenaar kan die maatregelen van organisatoren goed begrijpen, zegt hij. "Je bent gewoon een loser als je nu met een clownsmasker gaat rondlopen. Ik wil ook niet met deze hype geassocieerd worden."

Geen boycot

De feestwinkeleigenaren hebben niet overwogen de clownsmaskers uit het assortiment te halen. "Juist niet", zegt Jerry de Groot van de Feesterie lachend. "Slechte publiciteit is ook publiciteit." Boonstra heeft niet eens tijd gehad om na te denken over een boycot, zegt hij. "Toen waren de maskers al uitverkocht."

Mulder heeft geen ban overwogen omdat mensen die anderen willen laten schrikken de maskers volgens hem online kopen. "Je gaat niet naar een feestwinkel, want het is helemaal geen feest om anderen de stuipen op het lijf te jagen."

Begin deze week dook er eerst een horrorclown op in Almere. Daarna werden soortgelijke clowns ook in Rotterdam, Oss en Delft gesignaleerd.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.