'Leden Nederlandse Gülenbeweging moeten onder druk hoge bedragen doneren'

Gepubliceerd op 15 oktober 2016 om 14:30

Volgens oud-leden van de Nederlandse Gülenbeweging worden leden onder druk gezet om hoge bedragen te doneren. Zelfs zo veel dat sommige mensen eraan failliet gaan. Dat vertellen zeven voormalig leden aan de Volkskrant.

Naamloos-3705-190.png

Volgens de uittreders worden door heel het land evenementen georganiseerd die geld moeten opbrengen. De Gülenbeweging haalt hierbij volgens de mannen enorme bedragen op. Soms wel meer dan een miljoen euro per bijeenkomst. Het geld zou moeten gaan naar goede doelen, maar slechts een deel komt hier werkelijk terecht, vertellen ze.

Een hoge abi, een broeder, neemt bij deze bijeenkomsten het woord en vertelt bijvoorbeeld over armoede in Afrika en dat er scholen gebouwd moeten worden. Vervolgens loopt de abi de zaal in en blijft bij een van de aanwezigen staan om op de man af te vragen hoeveel hij gaat doneren, aldus de oud-leden. Soms vindt de abi het bedrag onvoldoende en wordt iemand aangespoord meer te geven.

'We werden opgefokt'

Volgens de 33-jarige garagehouder Mustafa Acer worden alleen ondernemers voor de bijeenkomsten uitgenodigd. "Een abi heeft ons die avond opgefokt om te doneren. Want de arme mensen moesten hogerop", vertelt hij aan de Volkskrant. "Op een gegeven moment stak iemand een vinger op: ik geef 10.000. Iemand anders riep 50, iemand 60. Ik dacht: hoe kan iemand met een fietsenwinkel zo veel doneren? Dan moet je heel veel fietsen verkopen."

De bedragen hoeven niet meteen te worden betaald, vertellen de voormalig leden. De abi komt wekelijks langs om het geld te incasseren. Volgens Murat Eren gaan sommige ondernemers aan de donaties kapot. Eren was 16, 17 toen hij naar een bijeenkomst ging en liep destijds stage bij een kledingzaak. "Ik werd overgehaald om 2.000 euro te doneren. Uiteindelijk heb ik 1.000 euro betaald, maar de abi bleef achter me aanzitten." Eren vertelt ook dat zijn baas drie vestigingen had, maar nu nog één winkel over heeft."

Onder druk

De Gülenbeweging is onder druk komen de staan na de mislukte staatsgreep in Turkije. Volgens president Erdogan zou de geestelijke Fethullah Gülen het brein zijn achter de gefaalde coup. De zeven voormalig gülenisten zijn volgens de Volkskrant allen ruim voor de mislukte staatsgreep uit de beweging gestapt. Of de inzamelingsacties na de couppoging nog steeds op dezelfde manier gaan, weten de Turkse mannen niet. Er is volgens hen na deze gebeurtenis veel veranderd binnen de organisatie.

De zeven kennen elkaar niet allemaal. Sommigen zijn inmiddels aanhanger van de Turkse president Erdogan, er is een zwevende kiezer en eentje noemt de keuze tussen Erdogan en Gulen 'kiezen uit twee kwaden'. 

 Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.