Leugens herkennen bij kinderen valt nog helemaal niet mee

Gepubliceerd op 15 oktober 2016 om 15:08

Denk jij het te kunnen zien als een kind liegt? Volgens onderzoek zit je er in 52 procent van de gevallen naast.

Naamloos-3705-201.png

De brug stond open, de hond heeft mijn huiswerk opgegeten en 'ik heb dat niet gedaan'. De meeste volwassenen denken het wel te weten als een kind liegt, maar uit onderzoek blijkt dat zij zichzelf ernstig overschatten. In 45 experimenten onder bijna 10.000 kinderen en volwassenen, blijken meerderjarigen grote moeite te hebben om leugens bij kinderen te ontdekken.

In slechts 47,5 procent van de gevallen wisten volwassenen een leugentje te herkennen. Dat is zelfs iets slechter dan door te gokken (50/50). Volwassenen waren wel iets beter in het schatten op waarheid van kinderuitspraken: in bijna 64 procent van de gevallen konden volwassenen correct aanwijzen wanneer een kind de waarheid sprak.

Leraar heeft beste leugendetector

Het onderzoek werd gedaan om het politieverhoor te verbeteren bij kleintjes. Kinderen moeten regelmatig als getuigen verschijnen of een bekentenis afleggen en daarbij kan een leugen slecht uitpakken voor de rechtspraak.

Volwassenen die nooit met kinderen werken, waren wel nog ietsje slechter in het herkennen van leugens dan politieagenten, leerkrachten of maatschappelijk werkers.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Getty Images

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.