Borstvoeding geven tijdens werktijd? Vandana's contract werd beëindigd

Gepubliceerd op 15 oktober 2016 om 16:09

Iedere jonge moeder heeft het recht om haar kind borstvoeding te geven of te kolven, ook als ze aan het werk is. Maar daar gaat het vaak fout. Zoals bij Vandana. Zij spande een rechtszaak aan tegen de gemeente Den Haag, omdat die haar contract beëindigde toen ze haar dochtertje wilde voeden.

Naamloos-3705-205.png

Het ging mis toen Vandana begin juni terugkwam van haar zwangerschapsverlof, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Ik woonde vijf minuten van mijn werk en gaf bij mijn nieuwe leidinggevende aan dat ik borstvoeding wilde geven. Dat kon niet, zei ze meteen. Ze kreeg de keuze: of borstvoeding geven, of daar blijven werken."

Rechten

Vandana belde met het uitzendbureau, dat haar op haar rechten wees. Moeders hebben in de eerste negen maanden na de geboorte van hun kind het recht om te kolven of borstvoeding te geven. Ze mogen ook naar huis om hun kind te voeden. Die tijd (maximaal een kwart van hun werktijd) moeten ze doorbetaald krijgen. 

Kolven mocht Vandana wel, maar dat kon ze niet van de ene op de andere dag. "Ik had geen voorraad. En mijn dochtertje was er niet aan gewend om uit een flesje te drinken, dat moesten we haar dan aanleren. Dat had tijd gekost."

Contract beëindigd

De tweede werkdag ging Vandana daarom gewoon naar huis om haar dochter te voeden. "Ik had dat ook aangegeven. Maar toen ik terugkwam zeiden ze dat mijn gedrag niet kon. Dat ik me niet aan de afspraak had gehouden om te gaan kolven en ik niet goed had gecommuniceerd. De samenwerking werd beëindigd."

"Ik stond met mijn mond vol tanden. Ik wist wat mijn rechten waren, maar ik was wel mijn baan kwijt."

Vandana stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Dat doet over zes maanden uitspraak. De gemeente Den Haag wil voor die tijd niet reageren.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  RTL Nieuws Foto: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.