Militaire operatie Mosul officieel van start

Gepubliceerd op 17 oktober 2016 om 14:47

De militaire operatie om de Iraakse stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is begonnen. De bevrijding is cruciaal in de strijd tegen IS, maar zal ook leiden tot nog eens honderdduizenden vluchtelingen.

Naamloos-3705-293.pngTerreurgroep IS verliest steeds meer terrein. In het noorden van Syrië moest IS gisteren zijn ideologisch en symbolisch belangrijke bolwerk Dabiq prijsgeven. Syrische rebellen veroverden het stadje met de hulp van Turkse tanks, artillerie, straaljagers en commando's. Volgens IS-aanhangers zou Dabiq het toneel worden van een apocalyptische strijd tussen de moslims en de 'ongelovigen'.

Ook in Irak worden de strijders van de IS steeds meer in het defensief gedrongen. Na de steden Fallujah, Ramadi en Tikrit richten het Iraakse leger en de internationale coalitie zich nu op de bevrijding van Mosul.

Laatste bolwerk
Konvooien tanks en ander zwaar militair materieel rijden vanuit het zuiden, oosten en noorden richting Mosul, de op een na grootste stad van Irak en het laatste bolwerk van de IS-jihadisten in Irak. Ambulances, trucks met brandstof en drinkwater, bulldozers en politievoertuigen voegen zich bij het drukke militaire verkeer. Controleposten worden ingericht.

Iraakse sjiitische soldaten, commando's, militieleden en soennitische Koerdische en Arabische troepen nemen posities in op de heuvels, wegen en frontlinies rondom de stad.

Pamflet
De Iraakse luchtmacht strooide in het weekeinde tienduizenden flyers boven de stad uit met opbeurende teksten als 'Het is tijd voor de overwinning' en 'Tijd voor een schoon Irak zonder IS of een ander donker geloof'. De naar schatting 1 miljoen inwoners krijgen in het vier pagina's tellende pamflet ook allerlei tips voor hun veiligheid wanneer de strijd losbarst.

Hoewel de Amerikanen berichten uit Turkije en Irak tegenspreken dat het langverwachte offensief om Mosul te heroveren al is begonnen, lijken de mobilisatie en troepenbewegingen rondom de stad erop te wijzen dat de operatie elk moment kan beginnen. Militairen en militieleden wachten op het startsein van de Iraakse premier Haider Al-Abadi 'die de operatie officieel zal aankondigen', aldus Brett McGurk, de speciale afgezant van president Obama voor de internationale coalitie tegen IS.

Bestookt
Ter voorbereiding van het offensief worden fortificaties van IS aan de rand van de stad bestookt met artillerie en bombardementen vanuit de lucht.

Ook de IS-strijders treffen de laatste voorbereidingen om hun 'hoofdstad' in Irak te verdedigen. Uit Mosul komen berichten dat gevangenen op vrije voeten zijn gesteld en worden gedwongen greppels te graven en andere dwandarbeid te doen. Bussen met vrouwen en kinderen van IS- leden en gewonden zouden de stad hebben verlaten. 'Verraders' die ervan worden verdacht samen te werken met de 'vijanden van IS' worden gedood.

Lees het hele artikel op http://www.ad.nl/buitenland/militaire-operatie-mosul-officieel-van-start~ae8e940c/

Door de Redactie AD: Foto: EPA

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.