Fout op fout in Al-Bakr-zaak

Gepubliceerd op 17 oktober 2016 om 14:53

Duitsland heeft meer dan 500 islamitische terreurverdachten in het vizier. Als ze allemaal zo aangepakt worden als Jaber Al-Bakr wordt het een ramp. ,,De minister moet aftreden."

Naamloos-3705-279low-7.pngHet verhaal leest als een slapstick. Hoofdrolspeler is Jaber Al-Bakr (22), een Syrische vluchteling. Een Amerikaanse inlichtingendienst tipt de Duitsers dat de man is opgedoken in een afgeluisterd telefoontje: hij wil namens IS een aanslag plegen op een vliegveld in Berlijn.

Vanaf dat moment gaat alles mis. Na enig zoeken wordt zijn huis gevonden, in het Oost-Duitse Chemnitz. Het observeren gebeurt echter zo opvallend, onder meer met een duidelijk geparkeerde politieauto, dat niet alleen de buren het in de gaten krijgen, maar ook Al-Bakr zelf. Die zet het op een lopen, maar doordat de uitrusting van het speciale arrestatieteam liefst 35 kilo weegt, kan hij niet achterhaald worden.

Er is ook geen gebruikelijke 'tweede ring' van agenten om een vluchtpoging op te vangen. Ze vinden wel explosieven en een bomgordel in de woning.

Meest gezochte man

Al-Bakr, vanaf dan de meest gezochte man van Duitsland, neemt vervolgens gewoon de trein naar Leipzig. Meer dan duizend agenten zoeken hem dan. Ze vinden hem niet, maar drie andere Syrische vluchtelingen doen dat wel. Ahmed, Mohamed en Sami, inmiddels de 'helden van Leipzig', binden hem vast met een stekkersnoer.

Duitsland reageert opgelucht dat Al-Bakr in de gevangenis zit, om twee dagen later verschrikt te horen dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Hij heeft zich opgehangen aan zijn eigen shirt. De zelfmoordterrorist was volgens de gevangenispsycholoog niet zelfmoordgevaarlijk, en werd dus behandeld als een gewone crimineel, zónder extra toezicht. Alle informatie die hij had over IS is hiermee in rook opgegaan.

Excuses
Na enig aandringen gaf de president van de deelstaat Saksen, de CDU'er Stanislaw Tillich, toe dat er fouten zijn gemaakt. Zijn minister van Justitie, Sebastian Gemkow, hield aanvankelijk vol dat alles volgens de regels was gegaan, maar bood gisteren alsnog excuses aan. ,,We waren hier niet goed op voorbereid. Hiervan moeten we leren."

Er is nog niemand opgestapt. ,,Typisch Saksen", luidt het keiharde commentaar van het weekblad Der Spiegel. ,,En typisch CDU, dat hier niet aan zelfkritiek doet. Dit is een blamage."

De minister moet weg, is het algemene oordeel, en Tillich eigenlijk ook. Ook zwelt de roep om een onafhankelijk onderzoek aan.

Door de Redactie AD: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.