'Gaat een ambtenaar straks de blaadjes van het spoor halen?'

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 13:19

"Voorbarig en onverstandig", "De reiziger schiet hier niets mee op" en "Het is juist goed om de liberalisering terug te draaien". De meningen over de plannen om ProRail bij het ministerie onder te brengen, lopen uiteen, maar de kritiek klinkt het hardst.

danone-16low-1.jpgEen deel van de oppositiepartijen in de Kamer snapt niet waarom juist nu de organisatie van de spoorbeheerder wordt gewijzigd. Ook vakbond FNV Spoor en de ondernemingsraad van ProRail zelf, voelen er niets voor.

FNV Spoor vindt de stap van het kabinet voorbarig en onverstandig. "Voor de zomer is naar aanleiding van Fyra- debat besloten om vier scenario's voor de toekomst van ProRail te onderzoeken, zodat het kabinet na de verkiezingen een keuze kan maken. Als de staatssecretaris nu besluit om ProRail al onder het ministerie te brengen, sluit ze op voorhand mogelijkheden uit, daar zijn we niet voor", zegt bestuurder Jacqueline Lohle in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens FNV zitten medewerkers van ProRail er niet op te wachten om ambtenaar te worden. "Het zijn vakmensen op het spoor, dat willen ze graag samen met de andere spoorbedrijven doen. Zorg vooral dat bedrijven meer naar elkaar toe komen, en niet verder van elkaar af."

Lohle wijst erop dat de nieuwe directie van ProRail pas een half jaar in dienst is. "Geef de nieuwe directie de kans om orde op zaken te stellen. De prestaties zijn nu beter en de financiën zijn op orde. Geef de mensen de kans." FNV beraadt zich op stappen.

Oppositiepartij CDA is ook geen voorstander van de plannen van het kabinet. Kamerlid Geurts waarschuwt voor een langere periode van onzekerheid. "De reiziger schiet hier niets mee op", zegt hij. "De nut en noodzaak is onduidelijk, dat moet je wel duidelijk hebben voor je zoiets onderneemt."

Ook Geurts vindt dat de nieuwe directie de tijd moet krijgen. "We vinden dat dat directeur Pier Eringa goed functioneert. Ongeveer 90 procent van de treinen rijdt op tijd, dat is nog nooit zo hoog geweest. Laat het nieuwe management zich nou bewijzen."

Opportunisme

Hij wijst erop dat de organisatiestructuur straks hetzelfde wordt als die bij de Belastingdienst. "Je weet wat er nu daar plaatsvindt. Hebben we er daar nu beter zicht op? Volgens mij is dat niet het geval."

Het Kamerlid denkt dat de plannen van staatssecretaris Dijksma vooral politiek opportunistisch zijn ingegeven. "Ik vraag me echt af of een ambtenaar bij het ministerie straks blaadjes het spoor gaat weghalen. Als er wat verkeerd gaat in een ziekenhuis gaat de minister van Volksgezondheid toch ook niet ziekenhuizen nationaliseren? Ik snap heel goed dat medewerkers van ProRail woedend zijn."

Lees het hele artikel op: http://nos.nl/artikel/2138215-gaat-een-ambtenaar-straks-de-blaadjes-van-het-spoor-halen.html

Door de Redactie NOS: Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.