Asscher: hitsers en splitsers geen kans geven

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 13:22

Vicepremier Asscher wil de "hitsers en splitsers" in Nederland geen kans geven. Dat zei hij in Amsterdam waar hij bekendmaakte dat hij lijsttrekker wil worden van de PvdA.

Naamloos-3705-337.png

( Asscher: ik wil lijsttrekker worden)

Volgens Asscher gaan de verkiezingen in maart over de vraag wat voor Nederland we willen. Hij weigert zich erbij neer te leggen dat er groepen zijn die elkaar verketteren en die "een recept van haat en uitsluiting hebben".

Radicale moslims en populistische bangmakers

Hij keerde zich tegen radicale islamisten die moslims zeggen dat ze zich tegen Nederland moeten keren, maar ook tegen "populistische bangmakers die iedereen die Ahmed heet al verdacht vinden".

Asscher voegde eraan toe dat alle vormen van discriminatie moeten worden aangepakt en dat oorlogsvluchtelingen vanaf dag 1 liefdevol moeten worden opgevangen. “Maar laten we onze overbelaste buurten niet te veel onder druk zetten en laten we kritisch zijn over wie er binnenkomt."

Verraad van de ruggengraat

Asscher zei dat de hoop terug moet in de Nederlandse politiek, dat het anders kan op de werkvloer, in de zorg en in Europa. Hij voegde eraan toe dat hij de afgelopen vijftien jaar in allerlei politieke functies heeft ervaren dat verandering mogelijk is. "Daarom wil ik nu het voortouw nemen." De kandidaat-lijsttrekker zei dat hij zich niet neerlegt bij een Nederland van ongelijke kansen.

Hij haalde uit naar coalitiepartner VVD. "Die bepleit dat iedereen het maar voor zichzelf moet uitzoeken en dat je beter af bent als je in je eentje moet onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden." Volgens Asscher verraadt de VVD de middenklasse en de ruggengraat van Nederland. Hij verweet die partij ook "kil materialisme".

Samsom en Monasch

Dat Asscher zich kandidaat zou stellen, werd donderdag al bekend. Diezelfde dag kondigde Tweede Kamerlid Jacques Monasch aan dat ook hij aan de lijsttrekkersverkiezing wil meedoen. De huidige partijleider, Diederik Samsom, meldde zich al eerder.

Andere gegadigden kunnen zich nog tot volgende week maandag opgeven. In de periode daarna gaan de kandidaten met elkaar in debat en van 24 november tot 8 december kunnen de PvdA-leden dan hun stem uitbrengen. De uitslag wordt op 9 december bekend.

Door de Redactie NOS: Foto: ANP/NOS

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.