Onterecht veroordeelde Van der Dussen: Nederland wist van mijn onschuld

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 13:40

Romano van der Dussen vindt dat de Nederlandse overheid hem in de steek heeft gelaten. Hij zegt dat de staat al een jaar voor zijn veroordeling wist dat hij onschuldig was aan de verkrachting die hem in Spanje twaalf jaar gevangenisstraf opleverde

Naamloos-3705-343.pngVan der Dussen zegt tegen RTL Nieuws dat Nederland wist dat de gevonden spermasporen op het slachtoffer en een vingerafdruk op haar portemonnee niet van hem waren. "En toch werd ik een jaar later veroordeeld. Hoe is dat mogelijk? Ik had verwacht dat Nederland voor me in de bres zou springen, omdat dna niet alleen de schuld maar ook de onschuld bewijst."

20 miljoen
Van der Dussen eist 6 miljoen euro schadevergoeding van de Spaanse staat. Hij is vastberaden, laat hij weten aan onze correspondent in Spanje. "Wat ik wil, is dat ze me schadeloos stellen. 6 miljoen is dan niks. Ik had 20 miljoen moeten eisen."

De Nederlander zat 4400 dagen lang in zeven verschillende gevangenissen. Hij werd in februari vrijgesproken na een lange juridische strijd. Het Spaanse hooggerechtshof vernietigde in februari een deel van de straf die Van der Dussen kreeg. Het ging om een veroordeling voor seksueel geweld, waarvoor hij een celstraf kreeg opgelegd van 6,5 jaar. Daarnaast had hij nog negen jaar cel opgelegd gekregen voor een aanranding en beroving. Die straf bleef staan, maar die had hij al uitgezeten. Van der Dussen vecht ook die veroordeling overigens nog aan.

Moord
De Nederlander heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat het dna van de dader overeenkomt met dat van een Brit die vastzit wegens moord.

Door de Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.