Ministerie: advocaat Romano van der Dussen deed niets met cruciale informatie

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 13:43

Nederland heeft wel degelijk zijn best gedaan voor Romano van der Dussen, die in Spanje onterecht werd veroordeeld voor verkrachting. Volgens het ministerie liet de advocaat van Van der Dussen na belangrijke informatie die het ministerie had aangeleverd, te gebruiken.

Naamloos-3705-328low.png"Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor de zaak van Romano van der Dussen een cruciale en actieve rol gespeeld", laat het ministerie weten na de aantijgingen van Van der Dussen dat Nederland hem in de steek heeft gelaten.

DNA-sporen
Van der Dussen zei gisteren tegen RTL Nieuws dat Nederland wist dat de gevonden spermasporen op het slachtoffer en een vingerafdruk op haar portemonnee niet van hem waren. "En toch werd ik een jaar later veroordeeld. Hoe is dat mogelijk? Ik had verwacht dat Nederland voor me in de bres zou springen, omdat DNA niet alleen de schuld, maar ook de onschuld bewijst."

Het ministerie zegt dat de informatie dat de DNA-sporen niet van hem waren openbaar was. De ambassade heeft Spanje daarop gewezen. Van der Dussen werd in 2006 veroordeeld op basis van ander bewijs, waaronder getuigenverklaringen.

'Niet goed opgepakt'
Het ministerie laat weten in 2010 een rapport te hebben laten opstellen waardoor belangrijke feiten boven water kwamen voor Van der Dussen. Daar werd volgens het ministerie niets mee gedaan door de advocaat van Van der Dussen.

"Helaas werden de bevindingen niet snel en goed opgepakt door zijn advocaat", laat het ministerie weten. Nederland heeft de informatie in 2012 doorgestuurd naar een stichting. Die heeft uiteindelijk bijgedragen aan de vrijlating van Van der Dussen.

Door de Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.