Echtpaar dat man als huisslaaf hield blijft vast zitten

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 15:18

Advocaat Roel van Faassen van het verdachte woonwagenpaar Adje B. (58) en Gretha K. (45) uit het Twentse Tubbergen vraagt drie rechters vandaag het stel vrij te laten. Het echtpaar wordt verdacht van het acht jaar lang bedreigen en uitbuiten van een 31-jarige zwakbegaafde man. Vooralsnog blijft het stel achter de tralies.

Naamloos-3705-328low-12.png

De man zou als een soort huisslaaf 16 uur per dag hebben moeten werken in hun kringloopbedrijf. Als hij zijn werk niet naar behoren zou hebben gedaan, zou hij zijn opgesloten in een caravan of schuur bij de woonwagen van de B.'s in het kerkdorp. De zwakbegaafde man zou zijn Wajong-uitkering op B.'s bankrekening hebben moeten storten. 

De strafzaak tegen het tweetal werd vandaag afgetrapt met een zogenoemde pro formazitting. De advocaat van het stel wil dat hun voorlopige hechtenis wordt geschorst of opgeheven.

Belastende verklaringen
Officier van justitie Els Martens verzette zich daar met succes tegen. Zij wees op uiterst belastende verklaringen van de schoondochter en zoon van het paar. 

De B.'s zitten sinds medio juli opgesloten. Hij zat in de gevangenis in Almere, zij in de vrouwenvleugel in Zwolle. Verwacht wordt dat de drie rechters direct beslissen over het verzoek om hen op vrije voeten te stellen.

Kort geding
De woningstichting van Tubbergen voerde 6 oktober een kort geding tegen het echtpaar. Aangevoerd werd dat ze ernstige overlast zouden hebben veroorzaakt en hun buren hadden bedreigd. Bij de notaris werden veertien anonieme getuigenissen vastgelegd.

Ook werd gemeld dat de familie B. 748 euro huurschuld had. De huur van hun woonwagen was drie maanden en een week niet betaald, stelde advocate Marieke Douwenga namens de corporatie. De rechter beslist donderdag over het verzoek om de B.'s van hun standplaats te weren.

Door de Redactie AD: Foto: Reinier van Willigen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.