Cipier Alphen vervolgd voor poging doodslag

Gepubliceerd op 18 oktober 2016 om 15:25

Een gevangenismedewerker wordt vervolgd voor poging tot doodslag omdat hij in juni 2015 in de gevangenis van Alphen aan den Rijn een veertigjarige gedetineerde tweemaal tegen zijn gezicht heeft geschopt.

Naamloos-3705-328low-16.png

Dezelfde gedetineerde overleed nadat hij in verwarde toestand naar een isoleercel was overgebracht, maar dat is het gevangenispersoneel volgens het Openbaar Ministerie niet aan te rekenen.

Het OM deed onderzoek naar in totaal vijf mensen van het Interne Bijstandsteam (IBT). Alleen de medewerker die de trappen zou hebben uitgedeeld wordt vervolgd. Volgens het OM gebeurde dat incident voordat de overplaatsing begon.

Isoleercel
De gevangenismedewerkers hebben volgens het OM tijdens de overplaatsing geheel volgens de geldende procedures gehandeld. De gedetineerde uit Gouda had op 7 juni 2015 tot tweemaal toe brand gesticht in zijn cel. Toen de man werd overgeplaatst naar de isoleercel, verzette hij zich hevig. De gedetineerde werd onwel in de isoleercel en overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan zuurstofgebrek.

Hoofddirecteur Peter Hennephof van de Dienst Justitiële Inrichtingen laat weten dat hij de medewerker schorst, die zou hebben geschopt. Ook is hem de toegang tot de inrichting ontzegd. De andere vier blijven in functie, maar doen geen dienst meer voor het Interne Bijstandsteam.

Verdenking
Hennephof geeft verder het Bureau Veiligheid & Integriteit opdracht de feiten nog een keer op een rij te zetten. Volgens de directeur wijkt de informatie waar het OM de verdenking op baseert af van de hem tot op heden bekende lezing. De onderzoekers zullen kijken naar het handelen van het complete IBT-team voor, tijdens én na het incident. Op basis daarvan bekijkt Hennephof of maatregelen nodig zijn.

Door de Redactie AD: Foto: Peter Franken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.