Rechter onder vuur na milde veroordeling verkrachter

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 09:37

Slechts zestig dagen hoefde een de meervoudig verkrachter van een 12-jarig meisje in de cel door te brengen.

Naamloos-3705-289-2.png

Hoewel het Amerikaanse Openbaar Ministerie een celstraf van honderd jaar had geëist, vond de rechter na het verweer van de beklaagde dat zestig dagen in de cel (plus nog eens dertig jaar voorwaardelijk) wel genoeg was. Bovendien mocht hij de zeventien dagen die hij al in de gevangenis had doorgebracht van die twee maanden aftrekken.

WOEDEND

In het kleine plaatsje Glasgow, Montana waar de dader woonachtig was, werd vol verbazing en verontwaardiging gereageerd op de lage straf. Men is dan ook woest op rechter John C. McKeon. De bewoners willen McKeon, die al 22 jaar rechter is en spoedig met pensioen gaat, dan ook zelf straffen.

Inmiddels is een petitie gestart om de positie van de rechter officieel in twijfel te trekken en deze is al meer dan 16.000 keer ondertekend, dat meldt the Daily Mirror.Dit terwijl er in het dorp Glasgow zelf nog geen 3.500 mensen wonen. Meestal wordt dit gedaan als de rechter zelf verdacht wordt van een misdrijf, maar het kan ook gebeuren als zijn gedrag in twijfel wordt getrokken.

GEEN GERECHTIGHEID

In de petitie worden er vraagtekens gezet bij het verloop van het complete proces. „Niemand was er om op te komen voor de rechten van het twaalfjarige kind”, zo staat er. „Ze krijgt geen gerechtigdheid, maar zal moeten leven met de angst dat ze nog altijd haar verkrachter tegen kan komen in haar omgeving.” Tijdens het proces hoorde McKeon onder andere familie, vrienden en een collega pleiten in het voordeel van de verkrachter.

De advocaat van de dader zei tijdens het proces dat er meerdere manieren waren om iemand te straffen voor zijn daden. „Hij heeft al zijn baan verloren en zeventien dagen in de cel doorgebracht.”

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.