Inspectie SZW krijgt kwart meer klachten

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 11:12

De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, heeft het afgelopen jaar 3114 keer onderzoek gedaan naar misstanden op de werkvloer.

Naamloos-3705-289-16.png

Dat is iets vaker dan in 2014, toen er 3011 keer een onderzoek werd gestart na een melding. Ruim de helft van de bijna 8000 meldingen werd overigens niet onderzocht, blijkt uit cijfers die datawebsite LocalFocus na een beroep op de Wob naar buiten brengt. Het totaal aantal meldingen is met maar liefst een kwart toegenomen.

De Inspectie SZW heeft in de vier grote steden het vaakst onderzoek ingesteld. Amsterdam is koploper, met 376 in behandeling genomen klachten. Bedrijven in de hoofdstad hebben zich het vaakst moeten verantwoorden over het naleven van de rechten van buitenlands personeel. In Rotterdam (204 meldingen) gingen de meeste onderzoeken over het wel of niet netjes betalen van het minimumloon.

Kassengemeente

Na Eindhoven (69) op de vijfde plaats volgen de gemeentes Westland en Haarlemmermeer. De meeste klachten in de ’kassengemeente’ Westland gingen over het minimumloon. In Haarlemmermeer, waar Schiphol gevestigd is, gingen vijftien meldingen over arbeidsomstandigheden. Zestien meldingen gingen over het niet respecteren de rechten van buitenlandse werknemers.

In 56 gemeenten, waaronder de Waddeneilanden Vlieland, Terschielling en Schiermonnikoog, heeft de Inspectie SZW dit jaar geen enkel onderzoek ingesteld.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: René Oudshoorn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.