BKR-registratie bij roodstand

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 11:09

Miljoenen bankklanten krijgen per 1 december een BKR-registratie. De mogelijkheid om rood te staan moet vanaf die datum verplicht worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

Naamloos-3705-289-14.png

Bij klanten van ING viel afgelopen week al een brief op de mat waarin de bank melding maakt dat de mogelijkheid om rood te staan vanaf december als een krediet geldt, aldus het AD. Dat is ook zo als de klant nooit rood staat of gestaan heeft. Naast ING gaan ook ABN Amro en Rabobank binnenkort hun klanten benaderen.  

Volgens ING gaat het om een 'positieve registratie' bij het BKR, mits consumenten aan hun betalingsverplichtingen voldoen en geen betalingsachterstanden hebben.     

Europese richtlijn

Nu is het nog zo dat kredieten vanaf 500 euro met een looptijd van drie maanden of langer worden geregistreerd bij het BKR. Vanaf december worden ook kredieten vanaf 250 euro met een looptijd van een maand geregistreerd. Volgens het BKR gaat het om een Europese richtlijn die kleinere kredieten beter zichtbaar moeten maken voor kredietverstrekkers. 

Budgetinstituut Nibud is voorstander van de nieuwe maatregel, omdat de registratie bij het BKR helpt bij het voorkomen van problematische schulden. Wel moeten mensen vooraf goed worden geïnformeerd, aldus het Nibud.  

Door de Redactie Telegraaf:  Foto: BKR

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.