Familie wil straf voor alle cipiers na overlijden gevangene

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 13:40

De nabestaanden van een gedetineerde die vorig jaar overleed in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, willen dat niet één maar alle vijf bewakers van het Interne Bijstandsteam (IBT) worden vervolgd.

Naamloos-3705-289-32.png

De cipiers hadden de man in juni 2015 hardhandig overgeplaatst. Gisteren werd bekend dat één bewaker wordt vervolgd voor het hardhandig verplaatsen. Het gaat om de man die de 40-jarige gevangene tweemaal tegen zijn gezicht heeft geschopt. Hij wordt vervolgd voor poging tot doodslag.

De overige vier bewakers handelden volgens het Openbaar Ministerie volgens de procedures. Zij worden niet vervolgd en kunnen bij de gevangenis blijven werken.

Gefixeerd

Advocaat van de nabestaanden Richard Korver maakte vandaag bekend dat de familie van de gevangene wil dat alle cipiers worden vervolgd. De gedetineerde liep volgens Korver bij het overplaatsen een gebroken neus op. In de isoleercel is de man op een dusdanige wijze gefixeerd dat er een zuurstoftekort is ontstaan, waardoor hij is overleden, aldus de advocaat.

Korver bekijkt de haalbaarheid van een zogeheten artikel 12-procedure. Daarbij kan het hof de officier van justitie opdracht geven alsnog tot vervolging over te gaan.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.