Enige blanke kind uit klas weggepest: 'Dit is schandalig'

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 14:01

De 13-jarige Mees uit Amsterdam-Noord was het enige blanke kind in zijn klas op het Waterlant College. Na twee maanden pesterijen stortte hij in. Nu zit hij op een andere school. PvdA-Kamerlid Amma Asante schrok behoorlijk van het verhaal van Mees.

Naamloos-3705-289-39.png

Zij kreeg donderdag een mail van Peter, de vader van de jongen. Maandag sprak ze met hem. "Als moeder van twee prachtige bruine meisjes voelde ik me direct aangesproken. Stel je voor dat dit mijn meisjes zou overkomen, dat is vreselijk. En als politica dacht ik: wat kan ik eraan doen?"

Schoolleiding had proactief moeten zijn

De klasgenoten van Mees op het Waterlant College spraken alleen maar Turks en Marokkaans. Mees werd uitgescholden voor kaaskop en kut-Hollander. Hij zat altijd alleen in de kantine. Volgens zijn vader kon de school hem geen veilige omgeving bieden, waarop ze hem van school haalden. 

Asante heeft kritiek op de schoolleiding: "De vader vertelde dat er op de school begrip was voor de keuze om Mees van school te halen. Dat klinkt wel aardig, maar dat is natuurlijk helemaal niet de juiste instelling van een school. Scholen moeten meteen ingrijpen in zo'n geval. De school is niet proactief geweest."

Niet alleen een leerfabriek

Asantes eerste reactie was: dit is schandalig en dit kan niet. "Elk kind moet zich veilig kunnen voelen op school", zegt zij. "Een school heeft twee belangrijke taken: onze kinderen opleiden en het mede-opvoeden van kinderen. Een school is niet alleen een leerfabriek. Als er kinderen gediscrimineerd worden, dan moet een school ingrijpen."

De PvdA-politica is nog niet van plan de minister van Onderwijs om opheldering te vragen: "Dit is in eerste instantie nog een zaak voor de wethouder van Onderwijs in Amsterdam. Ik ga wel op onderzoek uit om te kijken of dit probleem landelijk ook speelt. Het ligt niet voor de hand dat dit alleen in Amsterdam speelt, maar ik heb nu nog geen feiten of cijfers daarover."

De school was niet bereikbaar voor commentaar.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: PvdA-Kamerlid Amma Asante

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.