Coffeeshops afgeperst

Gepubliceerd op 20 oktober 2016 om 15:45

De indrukwekkende reeks van beschietingen van coffeeshops in de stad heeft mogelijk te maken met pure afpersing. Blue Lagoon aan de Overtoom is de zesde coffeeshop in een jaar tijd die na een nachtelijke schietpartij moet sluiten.

Coffeeshops afgeperst

Naamloos-3769.png

„Het is niet erg waarschijnlijk dat dit losstaande incidenten zijn. Er kan sprake zijn van afpersing van eigenaren, maar ook een doelbewuste poging om de concurrentie uit te schakelen. Het zijn de twee belangrijkste scenario’s waar we naar kijken”, zegt woordvoerder Leo Dortland van de politie. Hij benadrukt dat het korps ’breed kijkt’ en nog meer scenario’s onderzoekt.

De mensen die achter de beschietingen zitten, hebben een drukmiddel met honderd procent garantie. Iedere keer dat een shop wordt beschoten, sluit burgemeester Eberhard van der Laan de zaak. Zonder enige vorm van onderzoek naar de achtergrond van de beschieting. De openbare orde en veiligheid zijn immers in het geding. En dat weegt het zwaarst.

Mogelijk zetten criminelen eigenaren onder druk om alleen van een bepaalde organisatie drugs af te nemen. Of ze schakelen simpelweg de concurrentie uit door sluiting te forceren.

Woensdagochtend werd tegen vier uur in de ochtend Blue Lagoon aan de Overtoom onder vuur genomen. Weer midden in de nacht. „Dat valt op. Het ’s nachts beschieten van een shop is vreemd. Het lijkt puur gericht op het effect: namelijk sluiting”, zegt Dortland.

De beschietingen hebben een grote impact op de omgeving. Dortland: „Bewoners zijn echt angstig. Er wordt gewoon op de openbare weg op gebouwen geschoten.” De politie doet iedere keer uitvoerig sporenonderzoek. „We hopen ook dat getuigen zich melden met informatie.”

Er is geen apart team geformeerd om de beschietingen onder de loep te nemen. De aanslagen worden onderzocht door teams die in het gebied werken waar de incidenten zijn geweest. „Ze wisselen wel onderling informatie uit.”

Sinds oktober vorig jaar zijn zes coffeeshops in totaal acht keer beschoten. Het gaat vooral om wiet- en hasjwinkels van eigenaren met een Nederlands-Marokkaanse achtergrond. Dat gebeurde met automatische en gewone wapens. In de coffeeshopbranche in Amsterdam zijn eerder al zware bedreigingen, afpersingen en ontvoeringen geweest.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: Marcel Antonisse

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.