’Ziekenhuisarts in loondienst’

Gepubliceerd op 20 oktober 2016 om 15:29

De overheid moet ervoor zorgen dat medisch specialisten in loondienst komen. De meeste ziekenhuisartsen hebben nu nog een eigen ’zaak’. Een Kamermeerderheid wil daar van af, omdat de ziekenhuizen volgens hen dan veel efficiënter en goedkoper kunnen werken.

Kamermeerderheid denkt dat behandelingen efficiënter en goedkoper kunnen

Naamloos-3764.png

PvdA, SP, D66, CU en GL hebben het in hun verkiezingsprogramma opgenomen. „We willen dat artsen niet langer eigen eilandjes vormen binnen de ziekenhuizen”, zegt Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Ook PVV-Kamerlid Reinette Klever wil de artsen in loondienst. „Dan kunnen ze meer patiënten behandelen, omdat ze minder tijd kwijt zijn aan hun administratie, vergaderingen en afspraken met accountants”, zegt ze. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester denkt dat het plan de samenwerking tussen ziekenhuis en specialisten ten goede komt. Ook kan het de prikkel voor ’overdeclareren’ tegengaan.

Een groot deel van de politieke partijen wil ook een maximuminkomen voor medisch specialisten invoeren. CDA, PvdA, SP, GL en PVV zijn daar voorstander van. Ook dat is een Kamermeerderheid. De ziekenhuisartsen moeten dan onder de zogeheten Wet Normering Topinkomens (WNT) gaan vallen, beter bekend als de balkenendenorm. VVD-Kamerlid Anoushka Schut ziet dat niet zitten. „Als je geopereerd moet worden, wil je gewoon de beste arts. Als we die meer moeten betalen dan heb ik dat liever dan dat er een minder goede arts staat.”

 Volgens de rekenmeesters van het Centraal Planbureau levert het in loondienst nemen van de artsen pas op de lange termijn geld op. Ze moeten namelijk uitgekocht worden uit hun maatschap. Dat kost de eerste jaren alleen maar geld. Als ze daarentegen ook onder de WNT gaan vallen, is dat wel meteen lucratief. Het Rijk haalt er dan jaarlijks zo’n 300 miljoen euro mee op.

Niet alle medisch specialisten werken vanuit maatschappen. In universitaire ziekenhuizen staan ze op de loonlijst. In een paar andere ziekenhuizen is dat in opkomst.

In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat er ook iets over de inkomens van ziekenhuisartsen. Verwezen wordt naar een rapport uit 2012 van de commissie Meurs. Deze commissie concludeerde dat Nederlandse medisch specialisten in maatschappen, ook in verhouding met de rest van de wereld, ontzettend veel verdienen. De mogelijkheden om het in te dammen zijn echter beperkt, menen de experts. In het regeerakkoord staat dat het rapport leidraad is voor het kabinet.

In de afgelopen kabinetsperiode heeft minister Schippers (Volksgezondheid) een financiële regeling opengesteld waarmee artsen werden geprikkeld om over te stappen naar een loondienstverband. De regeling was echter niet bijster succesvol.

Ook heeft de VVD-bewindsvrouw ziekenhuizen en artsen gedwongen tot betere samenwerking. Waar voorheen de medisch specialisten zelf met verzekeraars onderhandelden over de prijs voor behandelingen en bij verzekeraars declareerden, gebeurt dat tegenwoordig via en in samenspraak met het ziekenhuis. De kleine maatschappen van voorheen zijn er haast niet meer. In plaats daarvan zijn het supermaatschappen met daarin verschillende specialismen.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.