Computermeisje Sweetie krijgt Nederlandse pedofiel niet achter tralies

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 07:22

De kans dat het gebruik van virtueel lokmeisje Sweetie leidt tot het succesvol veroordelen van Nederlandse pedofiele sekstoeristen, is bij ons veel kleiner dan in andere landen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit Tilburg. Volgens hen komt dit door het strenge Nederlandse strafrecht.

Naamloos-3796.png

Volgens Bart Schermer, universitair hoofddocent bij de Universiteit Leiden, staat de Nederlandse strafwet de inzet van een computerprogramma als Sweetie vooralsnog niet expliciet toe. Ook is het volgens hem onduidelijk of webcamseks met een virtueel persoon überhaupt strafbaar is.

Geen echt persoon
Schermer legt uit dat het handelen van een persoon aan alle elementen uit een zogeheten 'delictsomschrijving' moet voldoen om strafbaar te zijn. Maar omdat in de artikelen over zedendelicten overal staat dat het moet gaan om ontucht met 'een persoon die de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt', kunnen we bij mannen die Sweetie benaderen nooit spreken over een strafbaar feit. Sweetie is immers geen echt persoon.

Schermer: ,,Je zou verwachten dat het voor de wet genoeg is dat Sweetie duidelijk het uiterlijk heeft van een tienjarige en lijkt op een echt meisje. Maar er wordt heel erg streng gekeken naar het feit dat ze geen bestaand persoon is en zonder menselijke besturing kan opereren."

Creatieve oplossing
Een creatieve oplossing om hier omheen te werken is ook niet mogelijk. Zo kunnen vermeende pedofielen niet gearresteerd worden voor een poging tot ontucht. ,,Je kan niet iets pogen dat niet strafbaar is," aldus Schermer. Ook mag de politie niet de informatie die zij aangeleverd krijgen door Sweetie als reden gebruiken om iemand verder te onderzoeken. De Nederlandse wet kan ook niet omzeild worden door verdere vervolging van een mogelijke pedofiel te baseren op een Europese wet.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.