Koerden bevrijden vijftien dorpen uit de greep van IS

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 11:30

raakse strijdkrachten rukken steeds verder op naar het Noord-Iraakse IS-bolwerk Mosul. Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders hebben inmiddels vijftien dorpen rond Mosul van Islamitische Staat bevrijd.

Naamloos2-808.png

De stad is nu nog in handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar is omsingeld door Iraakse en Koerdische troepen. Zij rekenen op felle tegenstand van IS, die talloze mijnen heeft geplaatst om de vijand op afstand te houden.

Speciale troepen

Op de vierde dag van het offensief hebben speciale anti-terreureenheden zich bij het Iraakse leger aangesloten in een poging het offensief rondom Mosul te versnellen. Ze naderen de stad Bartella, op ongeveer 21 kilometer ten oosten van Mosul. De stad is sinds augustus 2014 in handen van IS.

'Met Gods wil zullen we deze stad vandaag heroveren', aldus generaal Maan al-Saadi van de anti-terreureenheden tegen persbureau AP.

De Verenigde Staten, die de coalitie tegen IS coördineren, helpen de strijdkrachten door luchtaanvallen uit te voeren.

Koerdische troepen naderen Mosul vanuit het noorden en oosten. Zij maken hier de weg vrij zodat het Iraakse leger de stad kan binnendringen.

Het plan is dat de speciale strijdkrachten uiteindelijk de leiding nemen wanneer Mosul zelf wordt aangevallen. IS zal zich hevig verzetten, zo is de verwachting. De terreurgroep heeft mijnen rondom de stad geplaatst en pleegt zelfmoordaanslagen om de vijand op afstand te houden. Nederland beloofde donderdag een miljoen euro uit te trekken om mijnen te ruimen in Mosul als de stad heroverd is.

Grootste legeroffensief sinds 2003

Maandag opende het Iraakse leger samen met Koerdische eenheden de aanval op Mosul, de 'hoofdstad' van IS in Irak. Het is het grootste legeroffensief sinds de invasie van de VS in 2003. In totaal naderen zo'n 25 tot 30 duizend strijders, onder wie ook soennitische tribale strijders en sjiitische milities van de volksmobilisatie, de stad die in 2014 door IS werd ingenomen. Naar verwachting zal de operatie weken, misschien zelfs maanden duren.

IS-strijders proberen door zelfmoordaanslagen met autobommen en aanvallen met mortiergranaten de opmars van Iraakse troepen te vertragen. Sinds dinsdag heeft de terreurgroep twaalf autobommen naar de frontlinie van het gevecht gestuurd, die allemaal tot ontploffing kwamen voor ze hun doel bereikten, vertelde een officier van het Iraakse leger aan persbureau AP. Enkele militairen kwamen om het leven door aanvallen met mortiergranaten.

Door de Redactie  Volkskrant  Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.