Nijmeegse PvdA-wethouder Tankir voelt zich niet meer gesteund en stapt op

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 11:39

De Nijmeegse PvdA-wethouder Turgay Tankir (Economie, Werk en Inkomen) heeft met onmiddellijke ingang zijn portefeuille neergelegd. Turgay heeft hiertoe besloten omdat hij zich naar eigen zeggen niet meer gesteund voelt door zijn eigen fractie in de gemeenteraad.

Naamloos2-812.png

In een schriftelijke verklaring zegt Tankir dat er geen sprake van een conflict binnen het college. Wel verschilt hij van mening met zijn eigen fractie over zijn beleid op het gebied van werk en inkomen. 

De PvdA-fractie voelde zich dit voorjaar overvallen door plotselinge bezuinigingen op de bijzondere bijstand. Na de zomer bleken de tekorten op de bijstandsuitkeringen veel hoger dan van tevoren was aangekondigd. Tankir raakte daarover in conflict met zijn eigen fractie.

Tankir gold als een voorbeeldfiguur. Hij werd in 1957 geboren in de Turkse stad Samsun en kwam op zijn achttiende naar Nederland waar hij ging werken in een vleeswarenfabriek in Deventer. Hij werd actief binnen de PvdA waarvoor hij van 1986 tot 1990 gemeenteraadslid werd in Deventer. Zijn grote voorbeeld was Joop den Uyl. Zesenhalf jaar geleden werd Tankir door de Nijmeegse PvdA gevraagd wethouder te worden.

De PvdA-fractie zegt in een verklaring op twitter het vertrek van Tankir te betreuren en beraadt zich op de ontstane situatie. Tankirs portefeuille wordt voorlopig waargenomen door GroenLinks-wethouder Bert Frings. Tankir is niet bereid tot een mondelinge toelichting.

Door de Redactie  Volkskrant  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.