Verkiezingsprogramma PvdA: racisme harder aanpakken

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 09:37

De PvdA wil discriminatie veel harder bestrijden. Racisme moet als een hatecrime worden behandeld met hogere straffen en de partij wil gespecialiseerde agenten om het probleem aan te pakken.

download-26.png

Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de PvdA vanavond presenteerde in Rotterdam. De sociaaldemocraten willen dat werkgevers die zich schuldig maken aan discriminatie van hun werknemers of sollicitanten aan de schandpaal worden genageld: naming and shaming voor de ergste overtreders. Ook moeten politie en justitie vaker daders van racisme opsporen en vervolgen.

,,Discriminatie is splijtend in de samenleving. Je ziet dat de discussie over Zwarte Piet al niet normaal gevoerd kan worden. Dat moeten we hard aanpakken", zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman.

De rode draad van het programma, getiteld 'Een verbonden samenleving', is dat Nederland weer wat saamhoriger moet worden. Spekman: ,,De economische crisis ligt gelukkig achter ons, maar sluipenderwijs zijn we veel zekerheden kwijtgeraakt. Ook staan we meer met verhitte koppen tegenover elkaar."

Daarom willen de sociaaldemocraten meer investeren in gemengde wijken en scholen en kinderen leren over vooroordelen en sociale vaardigheden tijdens het vak burgerschap.

Opvallend is verder dat de PvdA 100.000 banen wil subsidiëren, zoals conciërges, toezichthouders in de tram en hulpkrachten bij sportverenigingen. Dit mag niet leiden tot verdringing van al bestaande banen. Daarnaast moet er een 36-urige werkweek komen, waardoor mensen vier dagen van 9 uur kunnen gaan werken en een dag thuis kunnen zijn.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/nieuws/verkiezingsprogramma-pvda-racisme-harder-aanpakken~a9a316a0/

Door de Redactie AD: Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.