Kabinet: vervolging MH17-daders in Nederland is mogelijk

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 09:22

Het kabinet werkt aan verschillende opties voor vervolging en berechting van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Er zou nog geen beslissing zijn genomen.

download-22.png

Het ministerie schrijft, mede namens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), dat twee opties nader zijn uitgewerkt. De eerste betreft een op te richten internationaal tribunaal voor de berechting. De tweede mogelijkheid behelst een nationale vervolging door een van de landen die deelnemen aan het Joint-Investigation Team (JIT). Dat zijn Australië, België, Oekraïne, Maleisië en Nederland. Bij die laatste optie zou ook rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat Nederland deze verantwoordelijkheid krijgt.

Volgens het kabinet zijn beide opties 'complex' en zijn er 'juridische obstakels'. Het uitgangspunt van het kabinet is om de kans op een effectieve vervolging zo groot mogelijk te maken.

Strafrechtelijk onderzoek
De vlucht van Malaysia Airlines vertrok op 7 juli 2014 vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waarpro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger. Het toestel is neergeschoten door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. ,,Daar bestaat geen enkele twijfel over'', meldde het JIT op 28 september, toen het de eerste resultaten presenteerde in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17.

Strafpleiter en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops stelde dat het team nog de nodige juridische obstakels moest overwinnen om tot een succesvolle vervolging van de daders te kunnen overgaan. Ook hoogleraren strafrecht verklaarden eerder dat de kansen op vervolging 'zeer klein' zijn.

Door de Redactie AD: Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.