RTL vervangt Zwarte Piet voor Schoorsteenpiet

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 11:20

RTL doet Zwarte Piet in de ban. Vanaf dit jaar komen er alleen nog pieten met vegen op hun gezicht in programma's van RTL, de zogenaamde Schoorsteenpiet. De naam wordt vervangen door Piet.

download-32.png

Dat meldt RTL maandag. De tv-zender zegt te hebben gesproken met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Ook is op een bijeenkomst die door het kabinet is georganiseerd vastgelegd om „het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland”. De Schoorsteenpiet is voor RTL de manier om invulling te geven aan die verklaring.

OOK GEEN ROE MEER

De Piet krijgt zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen naar binnen gaat. Volgens RTL past dat bij het verhaal waar veel mensen mee zijn opgegroeid.

Volgens de tv-zender zijn de veranderingen vergelijkbaar met eerdere aanpassingen van Zwarte Piet. Zo worden kinderen nu ook niet meer in de zak naar Spanje meegenomen, en is ook de roe verdwenen. Zwarte Piet zou, net als de roe, niet meer in het tijdsbeeld passen, en daarom wordt nu ook het uiterlijk aangepast.

ONGESCHMINKTE PIETEN

Onder meer de Club van Sinterklaas wordt door RTL uitgezonden. Vorig jaar zei RTL nog dat het geen reden zag om het uiterlijk van Piet te veranderen. Destijds zei RTL dat de Pieten in dat programma worden „neergezet als kinderhelden”, en dat ze daarom gewoon hun eigen uiterlijk konden houden.

RTL is niet de eerste tv-zender die het uiterlijk van Zwarte Piet aanpast: vorig jaar koos Nickelodeon al om ongeschminkte Pieten in de serie Op weg naar pakjesavond - Sint vermist! te laten spelen. Zij hadden wel de kleding van Zwarte Piet aan, maar werden niet geschminkt en hadden ook geen pruik. Ook het Sinterklaasjournaal experimenteerde al met onder meer Regenboogpieten.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: RTL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.