CDA geeft geen krimp na zelfdoding ex-Kamerlid en vrouw

Gepubliceerd op 26 oktober 2016 om 09:25

Het CDA is geschokt door de zelfverkozen dood van ex-Kamerlid Frans Jozef van der Heijden en zijn vrouw Gonnie. Maar de partij blijft tegen hulp bij zelfdoding, ondanks de emotionele laatste oproep van het paar.

download-8low1-19.png

Een gewoon Kamerlid was Frans Jozef van der Heijden toch al nooit. ,,Hij ging nooit een discussie in zonder standpunt en als hij iets vond, dan vond hij ook iets", herinnert oud-fractiegenoot Hans Hillen zich. ,,En je kon uitstekend een glas bier met hem drinken."

Geen backbencher dus. En dat hij het aardse voor het hemelse zou verwisselen vergezeld van een laatste klaroenstoot, mag achteraf bezien geen verrassing heten, stelt oud-fractievoorlichter Jan Schinkelshoek. ,,Hij mocht graag prikkelen. Dat is hem in dit geval gelukt."

Rouwadvertentie
De ziekte van Van der Heijden was in kleine kring bekend, toch zagen weinig CDA'ers aankomen dat hij en zijn vrouw zelf uit het leven zouden stappen. De zelfgeschreven rouwadvertentie van het paar leest als een felle aanklacht tegen de huidige euthanasieregelgeving. ,,Voor samen afscheid nemen is in de discussie helemaal geen plaats", stellen zij postuum vast. ,,Het CDA heeft met respect van dit indringende, persoonlijke statement kennisgenomen", meldt het CDA, dat verder spreekt van een triest bericht.

De hartenkreet galmt vandaag na als de Tweede Kamer zich buigt over het rapport van de commissie-Schnabel. Dat deed op verzoek van het kabinet onderzoek naar hulp bij zelfdoding voor mensen die hun leven voltooid achten. Het CDA schaart zich achter de commissie, die meent dat de huidige euthanasiewet ruim genoeg is.

Wet verruimen
Het kabinet slaat dit advies echter in de wind en wil de wet verruimen, door voor mensen met een doodswens die medisch gezien niet ondraaglijk lijden toch een waardig einde mogelijk te maken. Daarvoor willen coalitiepartijen VVD en PvdA stervensbegeleiders introduceren.

CDA-leider Sybrand Buma kende Van der Heijden persoonlijk. Buma zegt 'geen politiek antwoord te willen geven op een rouwadvertentie'. Zijn standpunt blijkt echter onveranderd. ,,De commissie-Schnabel zegt: binnen de wet kan meer dan men denkt. Dat is een waardevol advies, maak daar gebruik van. Dat voorkomt een discussie over een nieuwe wet die slechts meer vragen opwerpt.''

Begrip
Kan het pleidooi van Van der Heijden dan niet op begrip in eigen kring rekenen? ,,Dit onderwerp ligt gevoelig", stelt Schinkelshoek. ,,Maar ik weet niet of dit protest voor beroering zorgt." Hillen kent minder twijfel. ,,Ik zie het CDA niet in de voorhoede van de zelfverkozen dood komen."

De schok die door de partij gaat, komt volgens Hillen vooral door de manier waarop het paar is gestorven. ,,Ik voel deernis. Hij en Gonnie zijn in een spiraal naar beneden, in een uitzichtloze discussie gekomen. Ach, wat hebben die een ellendige laatste tijd gehad."

Door de Redactie AD: Foto: PersGroep/Ruud Hoff

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.