Twijfelen over vaccinatie

Gepubliceerd op 26 oktober 2016 om 09:51

Elke dag geeft een journalist van het AD zijn mening over de actualiteit. Vandaag Hans van Soest, chef politiek.

download-8low1-29.png

Het spookt in de Egyptische Sinaï-woestijn. Vrijwel dagelijks pleegt de lokale afdeling van Islamitische Staat er aanslagen op Egyptische soldaten en politieagenten. In propagandavideo's op internet dreigen de jihadisten Israëliërs te ontvoeren en Jeruzalem te veroveren. ,,Het is niet veilig in Sinaï voor Israëliërs.

Ga de grens niet over", waarschuwt een stem in het Hebreeuws daarom voortdurend uit luidsprekers bij de grensovergang tussen Israël en Egypte. Maar tijdens de Joodse Hoge Feestdagen deze week slaan duizenden jonge Israëliërs de waarschuwingen in de wind en trekken bepakt met tenten, gitaren en rugzakken naar het Egyptische schiereiland. Ze komen voor zon, zee, strand en prachtige koraalriffen tegen scherpe prijzen.

,,Sinaï is de meest bijzondere plek op aarde. Ik ben verliefd op de eenvoud van dit gebied", zegt Yamit Halifa (35), een Israëlische bedrijfsanalist uit de stad Ramat Gan, die met vrienden haar vakantie doorbrengt in een eenvoudige, rieten strandhut aan de Rode Zee. Negen jaar lang durfde ze niet naar Sinaï uit angst voor ontvoeringen en aanslagen. Maar nadat ze op Facebook las dat veel Israëliërs het weer aandurven, vatte ze moed.

Bang en blij
,,Ik moet toegeven dat ik wel bang was toen we de grens overgingen. Tegelijkertijd was ik blij omdat ik Sinaï zo ontzettend heb gemist. Eenmaal in het kamp gleden alle zorgen van me af." Het kamp waar ze verblijft, is niet veel meer dan een tiental hutjes, een keuken en een doucheruimte. In haar hut ligt alleen een matras, er is geen stromend water, elektriciteit of internet. Even verderop zitten tientallen Israëlische toeristen, sommigen met jonge kinderen, in de schaduw in de gemeenschappelijke ruimte te lezen, te schaken of te dutten. Er wordt doorlopend hasj en wiet gerookt. ,,Wij noemen dit 'Sinaï-tijd', zegt Halifa. ,,Je bent helemaal weg en onbereikbaar. Daardoor verlies je elk besef van tijd."

Jarenlang was de Sinaï-woestijn een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs, maar en serie bloedige aanslagen op Israëlische toeristen in 2004 maakten daar grotendeels een einde aan. Sinds de val van de Egyptische president Mubarak in 2011 nam de terreur toe en stortte het toerisme in.

Geweld
Vorig jaar claimde IS een aanslag op een vliegtuig vol Russische toeristen waarbij 224 mensen omkwamen. Sindsdien voert het Egyptische leger een snoeiharde strijd tegen terreur in Sinaï. Het geweld speelt zich grotendeels af in het noorden van het schiereiland nabij de grens met de Gazastrook, zo'n 350 kilometer van de stranden in het zuiden waar Israëlische toeristen verblijven. Maar IS heeft grote ambities en breidt uit. Het Israëlische leger verwacht binnen zes maanden een aanval op Israël of Israëlische doelen in Sinaï. Wie gaat dan in zo'n gebied op vakantie?

,,Natuurlijk kan hier altijd wat gebeuren", zegt Yuval, een Israëlische gids die met zijn jonge gezin op vakantie is in Sinaï. Vanwege zijn werk wil hij niet met zijn achternaam in de krant. ,,Maar in Jeruzalem hebben we ook voortdurend aanslagen, dus wat is het verschil? De lokale bewoners leven van toerisme. Zij zijn blij dat wij terugkomen en zullen er alles aan doen om ons veilig te houden."

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/nieuws/wiet-roken-op-steenworp-afstand-van-is~a9d0b87d/

Door de Redactie AD: Foto: ANP/AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.