Rutte heeft heel wat uit te leggen over belastingdeal Oranjes

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:01

Premier Rutte wacht een moeilijk debat vandaag. Hij zei gisteren geen bewijs te hebben gevonden voor een geheime belastingdeal met de Oranjes. Maar uit stukken die in handen zijn van RTL Nieuws blijkt dat de deal in jaren 70 wel degelijk gesloten is.

download-8low1-109.png

RTL Nieuws publiceerde de documenten gistermiddag. Vlak daarvoor had Rutte nog aan de Kamer laten weten dat hij geen bewijs had gevonden. Hoe kan dat? Dat moet de premier vanaf 10:45 uur laten weten in de Tweede Kamer. 

Niet makkelijk

De premier zal het niet makkelijk krijgen, zegt Frits Wester. "Rutte heeft heel wat uit te leggen aan een kritische Tweede Kamer. Waarom heeft hij nog geen bewijs gezien, terwijl RTL Nieuws die documenten al wel heeft gezien?"

Oppositiepartijen eisen opheldering van de premier. SP-Kamerlid Ronald van Raak is niet te spreken over de reactie van Rutte. "Het is kwalijk dat Rutte mist creëert en niet de waarheid vertelt. Rutte zegt dat er geen bewijs is, maar de stukken die RTL Nieuws in handen heeft, laten duidelijk zien dat er een deal is."

Te schimmig

Ook GroenLinks vindt dat er te veel schimmigheid hangt rondom de financiën van de Oranjes. "Als parlementariër of bewindspersoon moet elk broodje dat je declareert zorgvuldig gearchiveerd worden. Dat hoort ook zo, want het gaat om belastinggeld. Maar als het op het Koninklijk Huis aankomt, gelden die regels plotseling niet", zegt Kamerlid Linda Voortman. 

De SP wil dat er een onafhankelijk onderzoek van de Algemene Rekenkamer komt. D66 vindt dat een 'constructief idee' als Rutte niet met duidelijke antwoorden komt.

RTL Nieuws onthulde het bestaan van de geheime belastingdeal op 10 oktober. Willem-Alexander profiteert nog steeds van de deal.

By Editors RTL News: Photo: Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.